Míg talpasai hitközséget foglaltak, Köves Slomó a CPAC-ot köszöntötte

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Miközben Köves Slomó EMIH vezető rabbi sógora, Smuel Oirechman helyettes államtitkári közbeavatkozással főtitkára lett a Ortodox Hitközségnek, és Keszler Gábor (nemrég még neológ), új ortodox elnök rendőrökkel foglalta el új székhelyét a Dob utcában, hiába védte lakattal intézményeit a korábbi vezetés, Magyarország és Izrael szorosabb szövetsége állt a középpontban a Konzervatív Politikai Akció Konferencia (CPAC) egyik csütörtök délutáni kerekasztal-beszélgetésén, amelyet Kovács Attila, az Alapjogokért Központ európai uniós kutatási igazgatója vezetett. Mindezt megelőzően Köves Slomó is köszöntette a CPAC összejövetelét.

Köves Slomó EMIH vezető rabbi köszönti egyházi vezetők között a CPAC-ot (Fotó: Koszticsák Szilárd)

A kerekasztal izraeli jobboldali résztvevői úgy vélték:

“Sikeres a szövetség a két ország között, és az együttműködés keretében Magyarország és Izrael is a nacionalizmus, egyben a demokrácia védelmének zászlóvivője. Izrael talán abban tud most a legtöbbet Magyarországtól tanulni, hogy nem elég a választást megnyerni” – mondta Gadi Taub, a Jeruzsálemi Héber Egyetem adjunktusa.

Matan Peleg, az Im Tirtzu ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy az izraeli helyzet jelenleg ahhoz hasonlít, amikor Donald Trump Amerikában megnyerte az elnökválasztást. “A baloldal nálunk is dühösen lépett fel. Egy nappal Netanjahu és a Likud győzelme után azonnal utcára vitték az embereket. De én is félmillió ember előtt mondhattam el, hogy zsidó demokratikus államot akarunk, amit a választói akarat megmutatott”.

Hozzátette, hogy az izraeli kulturális elit, a bírák és a média elítéli őket, és nem fogadja el a választás eredményét. “Számunkra Izrael az első, a globalisták pedig valamiféle katyvaszt akarnak, ennek érdekében a baloldal hajlandó mindent felégetni”.

Kovács Attila, az Alapjogokért Központ európai uniós kutatási igazgatója, Robert Greenway, az amerikai Abraham Accords Peace Institute ügyvezető igazgatója, Matan Peleg, az Im Tirtzu ügyvezető igazgatója és Gadi Taub, a Jeruzsálemi Héber Egyetem adjunktusa kerekasztal-beszélgetésen a CPAC Magyarország kétnapos konzervatív konferencián a Bálna Budapestben 2023. május 4-én. A Konzervatív Politikai Akció Konferencia (CPAC) a jobboldal egyik legnagyobb nemzetközi tanácskozása. (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Robert Greenway, az amerikai Abraham Accords Peace Institute ügyvezető igazgatója szerint Izraelben most leginkább azzal foglalkoznak, hogy Iránból milyen fenyegetés érheti az országot. Mint mondta, Izrael és az Egyesült Államok együtt képes ellensúlyozni ezt a helyzetet a Közel-Keleten.

“A gazdasági érdekek alapvető fontosságúak a térség biztonságának jövője szempontjából, hiszen ha együtt kereskedünk, azt meg fogjuk védeni. Az ukrajnai háború miatt kieső élelmiszerek, alkatrészek egy részét Izrael pótolni tudja” – fűzte hozzá.

A beszélgetésen szóba került, hogy az Izrael és arab országok között 2020-ban megszületett Ábrahám-megállapodások aláírására a zsidó állam az EU-ból csak Magyarországot hívta meg. Matan Peleg kiemelte: hálásak, amiért Orbán Viktor megvétózta az EU-ban az Izraelt elítélő határozatot, miközben a zsidó állam megvédte magát a Hamásztól. (MTI)

[popup][/popup]