Kerry nem fogadta az izraeli védelmi minisztert

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

 Washingtonban nem bocsájtották meg Mose Jaalon izraeli védelmi miniszternek John Kerry amerikai külügyminisztert bíráló  kijelentéseit, s megakadályozták legmagasabb szinten tervezett megbeszéléseit – írta vasárnap a Háárec című izraeli újság.

Moshe Yaalon (Fotó: Noam Revkin Fenton/Flash90)

Moshe Yaalon (Fotó: Noam Revkin Fenton/Flash90)

A lap szerint az amerikai kormányzat elutasította Jaalonnak azt a múlt heti kérését, hogy amerikai látogatásán tárgyalhasson John Biden elnökhelyettessel, John Kerry külügyminiszterrel és Susan Rice nemzetbiztonsági tanácsadóval.

A lépést kiszivárogtató amerikai kormányzati körök a történteket az izraeli védelmi miniszternek az utóbbi hónapokban tett megnyilatkozásaival magyarázták. Jaalon korábban ugyanis élesen támadta Kerryt az izraeli-palesztin viszály rendezésében tett lépéseiért.

Az izraeli védelmi tárca vezetője találkozhatott amerikai kollégájával, Chuck Hagellel, valamint az Egyesült Államok ENSZ nagykövetével, Samantha Powerrel. Állítólag Washington ez utóbbit próbálta megakadályozni, figyelmeztetése azonban csak akkor jutott el Powerhez, amikor az már egyeztette találkozóját az izraeli politikussal.

A Háárec szerint Washington csak azután szivárogtatta ki a miniszteri találkozók elutasítását, az izraeli védelmi miniszter nyilvános megalázását, hogy Jaalon elutazott az Egyesült Államokból.

Az izraeli védelmi miniszter a Háárec szerint még amerikai útja előtt megpróbálta javítani a légkört azzal, hogy dicsérte az országának nyújtott washingtoni segítséget, továbbá amerikai útján a The Washington Post című lapnak adott interjújában hangsúlyozta, vége a Kerryvel kialakult válságnak.

Az elutasítások amerikai nyilvánosságra kerülése meglepte az izraeli politikust, de hivatala tartózkodott annak kommentálásától.

Jaalon számos hibát követett el Amerikával szemben az izraeli lap szerint: először januárban „messianisztikus megszállottsággal” vádolta meg John Kerryt a Jediót Ahronót című izraeli újságban, amelyért utólag bocsánatot kért.

Később, márciusban egy zárt körű megbeszélésen elhangzott, de a Háárec tudomására jutott és nyilvánosságra hozott beszédében Obama Iránnal kapcsolatos politikáját bírálta, azt sugallva, hogy az amerikai elnök utódjára szeretné hárítani a kellemetlen ügy megoldását.

Jaír Lapid pénzügyminiszter szombaton egy tel-avivi rendezvényen elismerte, hogy válság van az izraeli-amerikai kapcsolatokban. „Ezek létfontosságú kapcsolatok, és mindent el kell követnünk azért, hogy kikerüljünk a válságból és visszatérjünk a jó kapcsolatokhoz”, mondta Lapid.
„Néha tudnunk kell köszönetet mondani, felelősséggel és tisztelettel kell viselkedni Izrael és Amerika kapcsolatában” – tette hozzá az izraeli pénzügyi tárca és a Jes Atíd (Van Jövő) párt vezetője.

 

Címkék:Mose Jaalon

[popup][/popup]