Eltemették a Margit hídnál talált emberi maradványokat

Írta: MTI / Szombat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

A Kozma utcai zsidó temetőben, zsidó szertartás szerint helyezték örök nyugalomra azoknak a meggyilkolt embereknek a földi maradványait, akiknek csontjait még 2011-ben találták meg a Margit híd felújításakor a Duna medrében.

A végtisztesség megadásán túl azért vagyunk itt, hogy kifejezzük, nem a gyűlöletet és békétlenséget akarjuk, hanem a békét és a megbékélést – mondta az emberi erőforrások minisztere a Margit hídnál megtalált emberi maradványok temetésén pénteken Budapesten, a Kozma utcai zsidó temetőben.

A Dunában talált emberi maradványok temetésén a Kozma utcai temetőben (a képek forrás: mazsihisz.hu)

Balog Zoltán úgy fogalmazott: “nem is tűrjük, hogy (…) emberi vagy állami erőszak életeket pusztítson, ahogy ez 1944-ben történt, amikor a megszállók és a magyar állami szervek együtt pusztítottak ártatlan zsidó életeket”.

A Dunában talált emberi maradványo temetése 2

Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke beszédében hangsúlyozta: “zsidó és nem zsidó magyarok múltja visszavonhatatlanul közös. Ezért csak együtt tudjuk méltóképpen lezárni és eltemetni azt. Azoknak, akiket ma temetünk, nincsenek, vagy nem ismertek hozzátartozóik: nem tartoznak közvetlenül senkihez, ám’ ez a sorstalanságuk bármennyire fájdalmas, mégis ma különös esélyt jelent. Annak az esélyét, hogy ők és társaik a jövőben majd mindannyiunkhoz fognak tartozni, hogy az egész nemzeti közösség válik hozzátartozójukká, ápolja emléküket” – fogalmazott.

Kapcsolódó cikkek:

Huszonegy halott került elő a Dunából 

Háláchikus állásfoglalás a Margit híd lábánál talált holttestek eltemetéséről 

Végre talán eldőlt: zsidó temetést kaphatnak a holokauszt öt éve meglelt áldozatai 

Maradjanak a Dunában a holttestek? 

Címkék:holokauszt, Margit hídnál talált holttestek

[popup][/popup]