Egyetlen európai „Izrael keresztény szövetségesei” között

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Amerikai vezető politikusok, korábbi állam- és kormányfők, világhírű sportolók, Oscar-díjas színész, médiasztárok, milliárdos adományozók valamint keresztény pásztorok szerepelnek azon a ma közzétett listán, amely Izrael legfőbb 50 keresztény szövetségesét sorolja fel. A Jerusalem Post által ismertetett névsor 13. helyezettje a magyarországi Hit Gyülekezete alapító-vezetője, Németh Sándor, aki szerint „minden Biblia-olvasó, istenfélő keresztény hívő” számára alapvető feladat az Izrael melletti kiállás.

A listát a Hetek c. híroldal ismerteti.

Az őszi zsidó ünnep, a Szukkot előestéjén jelent meg az Israel Allies Foundation (Izrael Szövetségesei Alapítvány, IAF) listája a világ 50 legbefolyásosabb, Izraelt támogató személyiségéről. A névsort Mike Pence volt amerikai alelnök vezeti, akinek kulcsszerepe volt abban, hogy az Egyesült Államok Jeruzsálembe helyezte át a nagykövetségét, valamint következetesen kiállt Izrael jogai védelmében.

A Breitbart hangsúlyozza, hogy Pence mellett két további republikánus politikus – Nikky Haley volt amerikai ENSZ-nagykövet és Mike Pompeo, korábbi védelmi miniszter – is szerepel az első tíz helyezett között. Ő hárman egyaránt szóba jöhetnek jelöltként a 2024-es amerikai elnökválasztáson is.

Szintén a lista első felében szerepel Stephen Harper volt kanadai miniszterelnök és Jimmy Morales volt guatemalai elnök, aki Jeruzsálembe helyezte át országa nagykövetségét.

Az Izrael Szövetségesei Alapítvány hálózata világszerte 50 ország parlamentjében összesen több mint 1200 Izrael-párti törvényhozó parlamenti képviselőt fog össze, és a szervezet az izraeli parlament mellett képviselteti magát az amerikai kongresszusban valamint az Európai Parlamentben is.

„Ez a lista a zsidók és keresztények között a 21. században formálódó új típusú kapcsolatokat tükrözi. Az Izrael melletti keresztény támogatás ma erősebb, mint korábban bármikor” – nyilatkozta a Bretibartnak az IAF vezetője, Josh Reinstein.

A nemzetközi lista magyar vonatkozása, hogy az első 50 között egyedüli európai személyiségként, a 13. helyen Németh Sándor, a Hit Gyülekezetének alapító vezetője szerepel. „Számomra természetes a modern Izrael Állama melletti kiállás és a zsidó nép támogatása. Úgy vélem, hogy minden Biblia-olvasó, Istenfélő keresztény hívő életében ennek tükröződnie kell nyilvánvaló valóságként” – idézi a Jerusalem Post a magyar lelkészt, aki szerint az Izraellel kialakított kapcsolatok „kölcsönösen előnyökkel jár világszerte a nemzetek számára.”

Teljes cikk

[popup][/popup]