Az EMIH is átgondolta a veszélyhelyzetet és bezárja zsinagógáit

Írta: Szombat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

Bár múlt héten még az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség még nyitva tartotta zsinagógáit, erre a hétre már ők is elfogadták, jobb a biztonság.

Köves Slomó

A Mazsihisz elővigyázatosságból már a múlt héten lemondta a közösségi imádkozásokat.

Az EMIH akkor még dacosan szembement a forgalommal, e hét végére azonban a helyzet komolysága őket is jobb belátásra térítette:

“Az elmúlt napok szigorításai okán a világ legtöbb zsidó közösségében ortodox rabbik kihirdették a zsinagógák hivatalos bezárását. Ahol erre van lehetőség, a közösségi imádkozásokat szűk 10 fős minjenben, a szabadban vagy olyan helyeken tartják meg, ahol betartható a két méteres távolságtartás egymástól. Ennek megfelelően most Sábesztől az EMIH zsinagógái is zárva tartanak, azokban a közösségeinkben, ahol megoldhatóak a szigorú távolságtartás feltételei (nagyobb méretű zsinagógáinkban, az udvaron stb.) ott szűk minjeneket szervezzünk, hogy “Jákob hangja” ne némuljon el Budapesten sem ezen vészterhes időkben. Kidus-étkezéseket mindenütt otthon családi körben fogjuk megtartani. Az ezzel kapcsolatos döntésről és a részletekről kérjük mindenki saját rabbijától tájékozódjon” – adták hírül pénteki körlevelükben.

 

[popup][/popup]