Az egyházak nem reagáltak a miniszterelnök fajok keveredéséről szóló beszédére

Írta: Szombat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

A keresztény egyházak sajtómegkeresésre sem kommentálták Orbán Viktor éles visszhangot kiváltó szavait.

Orbán Viktor Tusványoson

Orbán Viktor tusványosi beszédének alábbi kitétele nagy port vert fel itthon és külföldön is.

„…van az a világ, ahol az európai népek összekeverednek az Európán kívül érkezőkkel. Na, az kevert fajú világ. És vagyunk mi, ahol Európán belül élő népek keverednek össze egymással: mozognak, munkát vállalnak, meg átköltöznek. Ezért például a Kárpát-medencében mi nem vagyunk kevert fajúak. (…) Egymással hajlandóak vagyunk keveredni, de nem akarunk kevert fajúvá válni…”

Az éles hazai és nemzetközi kritikák, valamint tanácsadója lemondása és sajtóban is közzétett éles bírálata után a miniszterelnök válaszolt, Hegedüs Zsuzsa viszontválaszolt, majd Orbán mérsékelt önbírálattal élt, amit Hegedüs mérsékelt elégedettséggel értékelt és nyugtázott.)

A Telex.hu az egyházak véleményét kérdezte a miniszterelnök szavairól.

A Magyar Katolikus Egyház és a Magyarországi Református Egyház részéről semmilyen válasz nem érkezett. Egyedül a Magyarországi Evangélikus Egyház válaszolt levelükre, akik azt írták, „a Magyarországi Evangélikus Egyház nem kíván kommentálni általános politikai megnyilatkozásokat.”

A zsidó vallási szervezetek már korábban reagáltak a beszédre, több zsidó vezető is megszólalt.

Frölich Róbert országos főrabbi azt mondta, csak egyetlen faj él a földön, a Homo sapiens sapiens. Hozzátette: eddig sem politizált, ezután sem szeretne, de az általános emberi értékek mellett, a rasszizmus, antiszemitizmus, xenofóbia és gyűlölködés ellen ezután is ki fog állni.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) közleményében azt írta, komoly aggodalmat keltett a zsidó közösségen belül Orbán Viktor beszéde, ők pedig nem tudják értelmezni a beszédnek a „fajok keveredésével” foglalkozó részét. „(…) ráadásul a miniszterelnök szóhasználata élesen szembemegy azzal a gyakorlattal, amely eddig a zsidó közösség számára európai összehasonlításban is egyedülálló biztonságot jelentett. Történelmi tapasztalatainkra és a velünk élő családtörténeteinkre alapozva fontos szót emelnünk a magyar közélet félreérthető megnyilvánulásai ellen.”

Köves Slomó, a kormánnyal jó viszonyt ápoló EMIH-Magyar Zsidó Szövetség vezető rabbija úgy fogalmazott: „a zsidó-keresztény civilizáció egyik alapértéke, hogy Isten minden embert a maga képmására teremtett. Így már csak ezért is kifejezetten szerencsétlen szóhasználat fajokról meg fajok keveredéséről beszélni.”

[popup][/popup]