Orbán válaszolt lemondott tanácsadójának, aki a miniszterelnök “fajgyűlölő beszéde” miatt távozott

Írta: Szombat - Rovat: Belpolitika, Politika

Lemondott a társadalmi felzárkóztatásért felelős miniszterelnöki megbízotti tisztségéről Orbán Viktor egyik legrégebbi tanácsadója, Hegedüs Zsuzsa. Levelét nyilvánosságra hozta, a miniszterelnök válaszolt neki.

Hegedüs Zsuzsa és Orbán Viktor egy korábbi képen (Fotó: Soós Lajos MTI)

A szociológus Hegedüs Zsuzsa több Orbán-kormányban is ellátta e posztot. Évtizedes ismeretség, sőt barátság fűzi a miniszterelnökhöz – írja a Mandiner.hu, mely a miniszterelnök válaszát közölte.

Hegedüs nyilvánosságra hozta az Orbán Viktorhoz írt és kedden reggel a miniszterelnöknek eljuttatott  levelét, melyben egyebek mellett így fogalmazott:

“Őszintén sajnálom, hogy egy ilyen szégyenteljes állásfoglalás miatt kell megszakítanom azt a kapcsolatot, ami, bár az illiberális fordulatod óta egyre nehezebben volt kezelhető számomra, még rövidtávon fenntarthatónak látszott. Egy ilyen, az összes alapértékemmel ellentétes beszéd elhangzása után azonban nem maradt más választásom: annak ellenére, hogy az eredeti felkérésedben szereplő, teljes szabadságomat soha semmiben nem korlátoztad, most nyilvánosan kell szakítanom veled a Tusnádfürdőn elhangzottak miatt.”

„Amiben viszont mindeddig biztos voltam, ezért álltam ki rendszeresen melletted, amikor ilyen vádakkal illettek (…), hogy az antiszemitizmus olyan távol áll tőled, mint Makó Jeruzsálemtől. Amúgy ezt a véleményemet máig fenntartom, annak ellenére, hogy már a parlamenti határozat, ami utána Tusványoson egy nyíltan fajgyűlölő beszéddé fajult, ami akár Goebbels-nek is tetszett volna, túlment a vállalhatóság határán.”

A miniszterelnök szóvivője, Havasi Bertalan közölte, hogy Orbán Viktor tudomásul vette tanácsadója lemondását.

„Te sem gondolhatod komolyan, hogy húsz év közös munka után rasszizmussal vádolj engem. Te tudod a legjobban, hogy Magyarországon az antiszemitizmus és a rasszizmus ügyében kormányom a zéró tolerancia politikáját követi” – írta Orbán Viktor miniszterelnök Hegedüs Zsuzsának írt, a Mandiner birtokába került válaszlevelében.

„Ezer éve ismerjük egymást. Tudhatod, hogy fölfogásom szerint a Jóisten minden embert a saját képmására teremtett. Ezért a magamfajták esetében a rasszizmus ab ovo ki van zárva” – fogalmazott a kormányfő.

*

A miniszterelnök tusványosi beszédének kijelentéseit az ellenzéki pártok mellett elítélte Heisler András, a Mazsihisz elnöke, Frölich Róbert országos főrabbi és Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija is.

Hegedüs Zsuzsa Frölich Róbert országos főrabbinak is írt egy levelet – tudósított a hvg.hu – melyben így fogalmazott:

„mélységesen egyetértek a nyilatkozatával. Valójában azonban még annál is súlyosabbnak látom a helyzetet, mint amire Ön hivatkozik… Ennek a gyalázatnak ugyanis a lehető legrövidebb időn belül véget kell vetni, amihez saját, már disszidens tapasztalatom szerint is, az itt élők minél szélesebb körű megszólítása, illetve a nemzetközi közvélemény mozgósítása szükséges. (…) Örülnék, ha személyesen is meg tudnánk beszélni, mit lehet még csinálni” – zárta a főrabbinak küldött levelét a szociológus.

Kapcsolódó cikk:

“Hogyha több a kenyér, kevesebb a szó. / S a tétel megfordítható”

 

[popup][/popup]