Az országos főrabbi is reagált Orbán “nem akarunk kevert fajúvá válni” kijelentésére

Írta: Szombat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

Frölich Róbert országos főrabbi is reagált Orbán Viktor minapi kijelentésére: “Ugyanis van az a világ, ahol az európai népek összekeverednek az Európán kívülről érkezőkkel – na, az kevert fajú világ… a Kárpát-medencében mi nem vagyunk kevert fajúak…  Egymással hajlandóak vagyunk keveredni, de nem akarunk kevert fajúvá válni.” A főrabbi válasza: “Két lábon, dolgozva, beszélve, és néha gondolkodva csak egyetlen faj él e földön: a Homo Sapiens Sapiens.”

Frölich Róbert országos főrabbi

A miniszterelnök a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor rendezvényén július 23-án, szombaton beszélt és politikusok éles kritikáját is kiváltotta.

A főrabbi ma (július 24-én) facebook oldalán írta az alábbiakat:

“Azon töprengek, hogy vajh’ „mikor lesz elég ok / előkotorni azt a kartotékot, / mely jogom sérti meg.”, „És dobban, dermed a szív bent. / Két bordám közt már feszülő, rossz fájdalom ébred”.

Töprengés közben Pilinszky sorai járnak eszemben:

 

Ravensbrücki passió

 

Kilép a többiek közűl,

megáll a kockacsendben,

mint vetitett kép hunyorog

rabruha és fegyencfej.

 

Félelmetesen maga van,

a pórusait látni,

mindene olyan óriás,

mindene oly parányi.

 

És nincs tovább. A többi már,

a többi annyi volt csak,

elfelejtett kiáltani

mielőtt földre roskadt.

 

Valamiért József Attila, Radnóti Miklós, Szerb Antal, Gelléri Andor Endre, Rejtő Jenő és még sok más ismert és ismeretlen név és arc lebeg előttem. Ők (bár József Attila nem, ő csupán józan gondolkodása miatt került e listára) a fajokról vallott hagymázas elméleteknek estek áldozatul.

Apropó, faj.

Sokféle faj népesíti be a bolygónkat. Két lábon, dolgozva, beszélve, és néha gondolkodva azonban csak egyetlen faj él e földön: a Homo Sapiens Sapiens.

Ez a faj egy és oszthatatlan.

Ajánlom szíves figyelembe a fentieket.” – zárul a főrabbi reagálása.

[popup][/popup]