Orbán Viktor Bécsben mérsékelt önkritikát gyakorolt, előtte kifütyülték

Írta: Szombat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

Az antiszemitizmus és rasszizmus kérdésében teljes egyetértésben vagyunk. Amit az osztrák kancellár gondol, azt gondolom én is. A politikában biológiai alapú megközelítés nem lehetséges, ami lehetséges, az a kulturális alapú megközelítés – mondta Orbán Vitor miniszterelnök bécsi látogatása után Karl Nehammer osztrák kancellárral közös sajtótájékoztatóján – utalva a hétvégi, tusványosi beszédére, mely botrányt kavart. A katonai tiszteletadáson kifütyülte a közönség a miniszterelnököt.

Orbán és Nehammer Bécsben (Fotó: Benko Vivien Cher / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI)

A nemzeti szocializmusban mi is bűnösök vagyunk, ezért a rasszizmussal kapcsolatos megnyilatkozásokat kiemelt érzékenységgel kell kezelni – többek közt erről beszélt Karl Nehammer osztrák kancellár az Orbán Viktorral Bécsben közösen tartott sajtótájékoztatón, utalva burkoltan a magyar miniszterelnök botrányt kiváltó tusványosi beszédére.

Orbán elismerte, hogy a migrációt ellenzi – számolt be a Telex.hu és a 24.hu.

– Nem ravaszkodok, utalok, kerülgetem a forró kását, világos, direkt álláspontom van, magamat migráció- bevándorlásellenes politikusként definiálom. Ez nem faji kérdés, ez kulturális kérdés. A civilizációnkat úgy akarjuk fenntartani, ahogyan az most van. És ebben a tekintetben különbözünk Ausztriától. Mi mindig meg fogjuk védeni határainkat – szögezte le.

Orbán utalt a tusványosi beszédére.

Előfordul, hogy néha félreérthetően fogalmazok. Itt egy civilizációs pozícióról van szó, büszkék vagyunk arra, amit Magyarország a rasszizmus elleni harc terén elért. Nem rasszizmusról van szó, hanem kulturális különbségekről – magyarázta.

Kifütyülték Orbán Viktort Bécsben

No Description

Emlékeztetőül: Orbán Viktor szombati beszédében a többi közt úgy fogalmazott, „a Kárpát-medencében mi nem vagyunk kevert fajúak, hanem a saját európai otthonában élő népeknek vagyunk a keveréke. (…) Egymással hajlandóak vagyunk keveredni, de nem akarunk kevert fajúvá válni.”

A beszéde miatt nem sokkal később lemondott Hegedüs Zsuzsa miniszterelnöki megbízott.

[popup][/popup]