Mazsihisz: “Komoly aggodalmat keltett a zsidó közösségben Orbán Viktor tusványosi beszéde”

Írta: Szombat - Rovat: Politika

“Komoly aggodalmat keltett a zsidó közösségen belül Orbán Viktor Tusványoson elmondott beszéde” – kezdődik a Mazsihisz közleménye, mely ma jelent meg a szervezet honlapján.

Heisler András (Fotó: mazsihisz.hu)

“Komoly aggodalmat keltett a zsidó közösségen belül Orbán Viktor Tusványoson elmondott beszéde. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) nem tudja értelmezni a beszédnek a „fajok keveredésével” foglalkozó részét, ráadásul a miniszterelnök szóhasználata élesen szembe megy azzal a gyakorlattal, amely eddig a zsidó közösség számára európai összehasonlításban is egyedülálló biztonságot jelentett.

Történelmi tapasztalatainkra és a velünk élő családtörténeteinkre alapozva fontos szót emelnünk a magyar közélet félreérthető megnyilvánulásai ellen. Heisler András, a Mazsihisz elnöke találkozót kért Magyarország miniszterelnökétől.

Tekintettel a hazánk előtt álló rendkívül nehéz időszakra, a Mazsihisz a párbeszéd fenntartásával kifejezetten fontosnak tartja a közéleti viták eldurvulásának megakadályozását. Ez nem kizárólag a zsidó közösség, de a magyar társadalom érdeke is. A zsidó vallási törvényeket követve, a Mazsihisz minden megkülönböztetett közösséggel szolidaritást vállal a humánum jegyében” – zárul a közlemény.

Kapcsolódó cikkek

Orbán: “Nem akarunk kevert fajúvá válni” – Gyurcsány: “Náci szöveg”

Az országos főrabbi is reagált Orbán Viktor “nem akarunk kevert fajúvá válni” kijelentésére

[popup][/popup]