Abbász az ENSZ-ben:  mi csak a békében hiszünk

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

WCsak a békében hiszünk. A béke az egyetlen út. Nem hiszünk a terrorizmusban és az erőszakban.”

A Palesztin Hatóság elnöke, Mahmúd Abbász az ENSZ-ben 2018. szeptember 27. Fotó: TIMOTHY A. CLARY/AFP

“Jeruzsálem nem eladó. A palesztin nép jogai nem alku tárgyai,” kezdte felszólalását a Palesztin Hatóság elnöke, Mahmúd Abbász az ENSZ Közgyűlés előtt csütörtökön, tapsot váltva ki a közönségből.

Abbász biztosította a nemzetközi közösséget, hogy népe “a béke híve marad.”

Ahogy azt már korábban sejteni lehetett, beszédében elítélte a Knesszet által közelmúltban elfogadott nemzetállami-törvényt, azt állítva, hogy a törvény diszkriminálja a nem zsidó polgárokat és szembe megy a nemzetközi törvényekkel.

Abbász keményen bírálta Trump palesztinokkal szemben folytatott politikáját is.

“Üdvözöltük Trump megválasztását és dicsértük a béketerve bejelentését, de megdöbbentettek minket a folyamattal kapcsolatos cselekedetei.”

“Úgy döntött, hogy bezárja a Palesztin Hatóság irodáját Washingtonban, majd elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosaként, áthelyezte a nagykövetséget Jeruzsálembe, és még büszkélkedett is azzal, hogy Jeruzsálemet és a menekültek ügyét levette az asztalról.”

A palesztin vezető kijelentette, hogy a 13 millió palesztinból 6 millió és nem pedig pár százezer számít menekültnek.

Felszólította Trumpot, hogy vonja vissza a Jeruzsálemet, a menekülteket és a telepeket érintő döntéseit és rendeleteit.

A palesztin vezető szerint az Egyesült Államok túlzottan elfogult Izrael felé, ezért nem lehet az izraeli-palesztin békefolyamatok kizárólagos közvetítője.

Abbász elutasította a Fehér Ház állítását, hogy azért szakították meg a kapcsolatokat a Palesztin Hatósággal, mert a palesztinok nem voltak hajlandóak tárgyalásokba kezdeni.

“Megismétlem, hogy nem ellenezzük a tárgyalásokat, és soha nem utasítottuk el a tárgyalásokat, és továbbra is kitárjuk a karunkat a béke felé. Csak a békében hiszünk. A béke az egyetlen út. Nem hiszünk a terrorizmusban és az erőszakban.” A palesztinok ugyanis az izraeli megszállás ellen csak békés eszközökkel lépnek fel.

“Soha nem alkalmazunk erőszakot. Épp ellenkezőleg. A telepesek használnak fegyvert ellenünk. Továbbra is elutasítjuk az erőszakot és a fegyverhasználatot.”

A jeruzsálemi Templom-hegy kapcsán Abbász azt állította, hogy az izraeli Legfelsőbb Bíróság az Al-Aksza idő és térbeli felosztását tervezi.

“Az a bíróság minden nap döntéseket hoz, mintha nem is léteznénk.”

Nem világos, Abbász milyen határozatra utalt.

A Trump-kormányra vonatkozó kritikák után a palesztin elnök az ENSZ-t vette elő.

“Nincs egy ENSZ-határozat, amit Izrael tiszteletben tartana az évek alatt elfogadott több százból. Mondják el, kérem, hogyan tudnánk ezeket a határozatokat végrehajtani, ez az Önök felelősége.”

Zárásként elutasította a Palesztin Hatóságot célzó krtitikákat, amiért havi bért fizet a terroristák családjainak, mondván Izrael kettős mércével méri a palesztinokat és az izraelieket.

“Rabin gyilkosát dicsérik, miközben a mi mártírjainkat elutasítják,” mondta Jigál Amirra utalva.

“Tisztelgek hős mártírjaink és hadifoglyaink előtt.”

Abbász a Fatah és Hamász közötti megrekedt tárgyalások kapcsán azt sugallta, ha a terrorszervezet nem adja át neki a tengerparti enklávé irányítását, a Palesztin Hatóság minden pénzt meg fog vonni az övezettől.

“Van egy megállapodás a Hamász és köztünk. Mi tartottuk magunkat hozzá, és ezt egyiptomi testvéreink is tudják, de a Hamász nem tartotta be. Tehát mostantól kezdve, nem fogunk felelősséget vállalni [Gázáért]. Kérem önöket, hogy értsék meg ezt. Semmilyen felelősséget nem fogunk vállalni, ha továbbra is elutasítják a megállapodásokat,” mondta, utalva a tavaly októberben Egyiptom közvetítésével aláírt megbékélési megállapodásra.

A 10-csatorna riportja szerint Abbász finomított beszéde üzenetén és a számára előkészített verziókból a legkevésbé agresszívet választotta.

Teljes cikk

[popup][/popup]