A gyerekorvos, aki titkos földalatti kórházban gyógyított

Írta: Gadó János - Rovat: Hírek - lapszemle

Szíriai gyermekgyógyász kapja idén az Európa Tanács Raoul Wallenberg-díját.

Az orvosnő a “Barlang” c. dokumentumfilmben

Amáni Ballurnak, a szíriai háborús övezetben található föld alatti kórházak egyikét irányító gyermekgyógyásznak ítélte oda idén az Európa Tanács (ET) a humanitárius erőfeszítések elismerésére létrehozott Raoul Wallenberg-díjat – jelentették be szerdán Strasbourgban.

A szervezet tájékoztatása szerint Amáni Ballur, aki 2012 és 2018 között a szíriai Kelet-Gútában titkos, földalatti kórházat üzemeltetett – jelenleg pedig Törökországban él menekültként -, kiemelkedő bátorságáért nyerte el a díját. Bátorsága és elkötelezettsége több száz ember életét mentette meg a szíriai háború alatt.

Marija Pejcinovic Buric, az Európa Tanács főtitkárának szavai szerint a gyermekorvos az empátia, az erény és a becsület kiemelkedő példája, ugyanis saját életének kockáztatása mellett segítette a rászorulókat. A legrosszabb körülmények, a háború és a szenvedés közepette is végezte életmentő munkáját. A barlangba rejtett kórház sokak számára a reményt és a biztonságot jelentette. Miután elhagyta Szíriát, Ballur menekültként is segíti rászorulókat – mondta a főtitkár.

A díjat pénteken adják át, amit az orvos tevékenységét feldolgozó, 2020-as Oscar-díjra jelölt, A barlang című dokumentumfilm levetítése követ.

A svéd kormány és a magyar parlament kezdeményezésére 2012-ben alapított díjat kétévente olyasvalakinek ítélik oda, aki a tevékenységével humanitárius célokat szolgál. 2018-ban a budapesti székhelyű Európai Roma Jogok Központja (ERRC) nemzetközi romajogi szervezet kapta a kitüntetést.

Raoul Wallenberg svéd diplomata a második világháború végén Budapesten több ezer, egyes források szerint húszezer zsidó életét mentette meg menlevelekkel és védett házakban. A Vörös Hadsereg 1945 januárjában letartóztatta, és a szovjet hatóságok azt állították, hogy 1947-ben börtönében meghalt, sokak szerint ugyanakkor még évekkel később is fogolyként élt. Utoljára 1945. január 17-én látták élve Budapesten.

Gebauer Szabolcs/MTI

[popup][/popup]