Egy palesztin orvos családját gyászolják az izraeliek

Írta: InfóRádió - Rovat: Hírek - lapszemle

Annak ellenére, hogy az izraeliek többsége támogatta a gázai beavatkozást, egy héberül beszélő palesztin doktor tragédiája megrázta őket.
 

Forrás: InfóRádió

 

Dr. Izelden Abuelas rendszeresen beszámolt telefonon a 10-es Csatorna nevű izraeli tévéadónak a gázai eseményekről. Pénteken azonban az adás előtt találat érte a házát és három lánya meghalt. Izraeli újságírók most megszervezték, hogy egyetlen túlélő lányát egy izraeli kórházban ápolják.

Izelden Abuelas arról pillanatról mesélt a BBC-nek, amikor meghalt három lánya. A nőgyógyász egy gázai menekülttáborban élt, Gázavárosban orvosokat képzett ki, de az izraeli Bersébába is átjárt ottani betegeit kezelni. El kellett tűrnie a határátkeléskor a biztonsági ellenőrzéseket, de azt is, hogy gázai diákok dühösen azt kérdezték tőle: miért segíti az izraeli anyákat, akiknek gyerekeik egyszer katonák lesznek és palesztinokat ölnek majd? A konfliktus ellenére nem szokatlan, hogy palesztinok dolgoznak az izraeli egészségügyben, és hogy izraeli kórházakban ciszjordániai palesztinokat kezeljenek.

A héberül folyékonyan beszélő Abuelas volt az izraeli 10-es tévécsatorna nemhivatalos gázai tudósítója, és a hadművelet 23 napja alatt ő mondta el az izraeli nézőknek, hogy a gázaiak hogyan élik át a Hamász elleni akciót.

Pénteken azonban, amikor a tévések adás előtt felhívták, hisztérikus hangot hallottak a telefonban. Az orvos házát találat érte, három lánya és unokahúga abban a szobában halt meg, amelyből éppen kilépett. Biszannak, a legidősebb lánynak néhány hónap múlva lett volna a diplomavédése. Abuelas az élő adásban ismételgette a tévé védelmi tudósítójának: Slomi, nem segít rajtunk senki?

A tévések azonnal mozgásba lendültek és a hadseregbeli ismerőseiken keresztül megszervezték, hogy Dr. Abuelast és túlélő családtagjait egy izraeli kórházba vigyék.

Bár az izraeli vezetés az offenzíva során többször megismételte, hogy nem Gáza népe ellen folytat háborút, az izraeliek többsége gyanakvó az arabokkal szemben és sokan támogatták a rendteremtést úgy, hogy nem akartak hallani a gázaiak bajairól. A másik oldalon pedig a Hamász dicsőségnek és mártíromságnak állítja be az izraeli civilek elleni öngyilkos támadásokat.

Daniel Rubenstein, palesztin ügyekkel foglalkozó elemző szerint Dr. Abuleas tragédiája volt az, ami sokak szemében hozzájuk hasonló emberi lényekké tette a palesztinokat.

A gyászoló gázai orvost azonban nemcsak jóindulat fogadta. Amikor egy kórházban interjút adott az izraeli médiának, több dühös izraeli is kiabálni kezdett vele, egyikük azzal is megvádolta, hogy fegyvereket tárolt a házában. Az asszonyt később otthonában meginterjúvolták az újságírók, de azt mondta: nem tudja elhinni, hogy a katonák ok nélkül nyitottak volna tüzet.

Az izraeli hadsereg azt mondja, kivizsgálja a támadást, de azt állította: katonáira lőttek az orvos házából, vagy háza közeléből. Dr. Abuleas viszont tagadja ezt, és a tragédia ellenére továbbra is azt mondja: a katonai megoldás nem működik, nincs más út, csak a békés egymás mellett élés. “De ezt még mindig nem fogtuk fel” – tette hozzá.
 

[popup][/popup]