Misna magyarul – Skalim 5.

Írta: Uri Asaf - Rovat: Hagyomány

Négy pecsét volt a szentélyben, és ez állt rajtuk: borjú, kos, gödölye, vétkező. Ezeket a pecséteket adták az adományozók kezébe. Ben Ázáj szerint öt pecsét volt és rajtuk arámi nyelven ez állt: borjú, kos, gödölye, szegény vétkező, gazdag vétkező.

Pecsét az első templom korából (Képünk illusztráció)

Misna, magyarul Ismétlés (héberül מִ‏‏שְׁנָה misná) a Biblia utáni zsidó irodalom, az úgynevezett szóbeli tan (tórá se-beal-pe) alapja. Alapvetően a Tóra rendelkezéseihez kapcsolódó kérdések és válaszok, valamint az azokból leszűrt vallástörvények (halácha) gyűjteménye, ezen kívül rövidebb elbeszéléseket, tanításokat is tartalmaz. Végleges összeállítása Jehuda Hanászi nevéhez köthető.  

Ros Hasana traktátus után, most a Skalim traktátust közöjük.

A skálim a moed rend negyedik traktátusa és 8 részből áll. A fejezet az évi FÉL SEKEL templomi adományról szól, amelyet a Szentély fenntartása és az ott folyó kiadások céljából fizetnek be Mózes törvényhozása óta. A skálim fejezetéhez a Babilóniai Talmudban nem tartozik gemara. Az első fejezet ide, a második fejezet ide, a harmadik ide, a negyedik ide kattintva olvasható.

 

Misna MOED RENDJE

SKÁLIM traktátus, 5 rész

 

5/1

Ők voltak a szentély felügyelői: Johánán ben Pinhász, aki a pecsétekre ügyelt, Áhija, aki a libációra[1] ügyelt, Mátitjá ben Smuel a sorsolásokra.[2] Petáhjá a madár áldozatokért[3] felelt. Petáhjá igazi neve Mordecháj. De mért hívják Petáhjának? Azért, mert felnyitotta a szavakat, és megmagyarázta azokat, és hetven nyelven értett. Áhija fia értett a gyomorbetegségekhez, Nehuniá gödröket[4] ásott, Gevini pedig hirdetett, Gever fia a kapukra ügyelt, Bebáj fia a kanócra, Ben Árzá a hangszerekre, Hugrász a lévita az énekre, Garmo háza a Lehem háPánim– ra, Ávtinász háza a füstölőkre, Elázár a függönyökre (héb. párochet), Pinhász a papi ruhákra.

 

5/2

A (kincstárnak) nem lehet kevesebb, mint három pénztárosa és hét kulcsárja, a pénzügyekért nem lehet kevesebb, mint két felelős miniszter, ez alól kivétel Áhija fia, aki a gyomorbetegségekhez ért, és a függönyökért felelős Elázár, akiket a nép többsége kedvel.

 

5/3

Négy pecsét volt a szentélyben, és ez állt rajtuk: borjú, kos, gödölye, vétkező. Ezeket a pecséteket adták az adományozók kezébe. Ben Ázáj szerint öt pecsét volt és rajtuk arámi nyelven ez állt: borjú, kos, gödölye, szegény vétkező, gazdag vétkező. A borjú pecsétet a marha áldozat libációjához használták, kicsi vagy nagyobb állat esetén, akár hím vagy nőstény. A gödölyés pecsétet a bárányokkal járó libációhoz kellett, kicsi vagy nagyobb állat esetén, akár hím vagy nőstény, kivéve a felnőtt kost.  A kost ábrázoló pecsét csak a kos libációját kísérte. A vétkező pecsétje a leprások háromféle állat-áldozatának libációját jelölte.

 

5/4

Akinek libációra volt szüksége, Johánánhoz ment, a pecsétőrhöz, fizetett és pecsétet kapott. Azután Áhijához ment, aki az italokért felelt, átadta neki a pecsétet, és átvette tőle az italokat. Este ismét találkoztak, Áhijá felmutatta a kapott pecséteket, és azokat pénzre váltotta. Ha felesleg adódott, az a hekdest illette. Ha hiányzott a pénzből, Johánán fedezte az ő házából, mert a hekdes mindennél előbbre való.

 

5/5

Ha valaki elveszítette a pecsétet, estig vártak rá. Ha találtak fedezetet a pecsétre, fizettek neki. Ha nem, akkor nem kapott pénzt. A dátumot mindig ráírták a pecsétre, a csalás elkerülése végett.

 

5/6

Két kincstár volt a szentélyben, a titkos (adományok) kincstára, a másik az edények kincstára. A titkos kincstárba az istenfélő emberek titokban fizettek, és a tisztességes szegény embereket innen támogatták, titokban. Aki az edények kincstárának adományozott, bedobta az adományozott edényt a kincstárba. Harminc naponként a kincstárnok felnyitotta, és ott hagyták az edényeket, melyek hasznosak a szentély számára. Minden mást eladtak, és a jövedelmet a bedek bájit számára[5] használták fel.

[1] Libáció (lat) ital áldozat.

[2] Sorsolás: kisorsolják, melyik munkát (áldozatot) melyik pap végzi.

[3] Kenim – a misna a madárfészek szót használja.

[4] A magyarázatok szerint kutakat ásott.

[5] Bedek bájit: a szentély fenntartása.

Címkék:Misna, Moéd

[popup][/popup]