Tél elől a Közel-Keletre!

Írta: Szegő Krisztina - Rovat: Archívum, Gazdaság

Az idősebbek, a tehetősebbek, a látványosságok iránt érdeklődők kihasználják még a szeptemberi indián nyár előnyeit, a kellemes kirándulóidőt, a rekkenő hőség enyhülését, a kényelmes utazás kínálta lehetőségeket. Hanem októbertől valóban holtszezon köszönt az idegenforgalomra. Újabban azonban számos utazási iroda fedezte fel az izraeli utak előnyeit. Mivel a nyári meleget kevesen viselik el még a mi szélességi fokunk magasságában is, ezért az egzotikusnak nevezett utazások szezonja éppen október végén indul.

A Sunshine Travel – elsősorban izraeli utazásokra szakosodott iroda – például október végétől április elejéig szervez eilati, tengerparti üdüléseket. Pánti Éva irodavezető elmondta, ezekre a téli nyaralásokra igen nagy az igény. Nyáron is kínálták őket, ám a 40 fokos melegben inkább az olasz, görög, spanyol utak iránt érdeklődtek az ügyfelek. Beszélgetésünk idején, szeptember elején például alig-alig jött össze a minimális létszám a szeptember végén induló izraeli útra, míg a novemberi már akkor betelt. Kérdésünkre, mekkora az érdeklődés, elmondta, hogy elsősorban idősebb emberek, akik arra gyűjtötték össze félretett pénzecskéjüket, hogy eljussanak egyszer Izraelbe. Fiatalok kevesen jönnek, egy-egy csoportba mindössze hárman-négyen. Az iroda egyébként a Hitközségtől bérli a helyiségét, és mivel a Hitközség székházában működnek, ez szerencsés is, hiszen a hivatalos ügyeket intéző ügyfelek mintegy „belebotlanak” útközben az irodába. Az utak nem túl olcsók, főleg nem az idős emberek számára. Egy repülős, félpanziós, 13 napos körutazás ára például 105 ezer forint, ugyanakkor a többi – kiváltképp a külföldi – iroda ajánlatait tekintve, drágának nem mondható. Érkeznek olyan jelentkezők, akik kizárólag a keresztény emlékhelyek iránt érdeklődnek, érkeznek zsidók, akiknek azonban nincsenek Izraelben rokonaik, ezért az utazási irodával szeretnének kijutni. Ugyanakkor arra is akad példa, hogy van kint rokon, mégis az irodával utaznak, hiszen az országot csak szakszerű, szervezett programok segítségével lehet alaposan megismerni. Esetleg a körutazás után egy hetet még eltöltenek a rokonoknál is, az iroda rugalmasan kezeli az ilyen igényeket, megoldják, hogy visszafelé későbbre rendelik a repülőjegyet azoknak, alak hosszabb-rövidebb ideig még családnál időznének kint.

Az iroda sajátossága, hogy bár más országokba is szerveznek kirándulásokat, leginkább mégis Izraelre specializálódtak, és ellentétben a többi irodával, hosszabb, azaz tíz napos, két hetes körutakat szerveznek. Mindemellett foglalkoznak kedvezményes repülőjegy-foglalásokkal is az EL-AL Légitársaságnál, illetve jellemző profiljuk még a beutaztatás is. Az egyéves múltra visszatekintő utazási iroda Amerikából és Izraelből fogad csoportokat. Így jött az ötlet, hogy izraeli utakat szervezzenek, nem a Hitközség sugallatára, ahogyan azt a legtöbben gondolnánk.

Az Austropa Utazási és Kereskedelmi Kft. mint vegyes vállalat, az Österreichisches Verkehrsbüro és az IBUSZ részvételével 1990 márciusa óta működik Magyarországon. Medgyesiné Vértes Andrea, aki az Österreichisches Verkehrsbüro hálózaton belül működő Jewish Welcome Service (főként zsidók utaztatásával foglalkozó egység) ügyeivel foglalkozik, úgy gondol vissza a két évvel ezelőtti nyitásra, mint az izraeli körutazások fénykorára. Magyarországon ekkor jelentkeztek talán a legtöbben; mára valamelyest csökkent az érdeklődés, azonban a téli – főként eilati – nyaralóprogramok iránt változatlanul nagy a kereslet.

Bár az Austropa a világ minden tájára szervez utazásokat, azok egyenként, azaz országonként is igen széles választékot kínálnak. Az izraeli ajánlat például egy vastag, színes prospektust tölt meg. A szokásos körutazások mellett specialitásuk a két hét-két ország elnevezésű program, amelynek résztvevői egy hetet az izraeli Eilaton és az egyiptomi Tabán töltenek. Színesíti a kínálatot a Kibuc-nyaralás és a 8 napos holt-tengeri gyógyüdülő program. Utóbbit elsősorban bőrgyógyászati, reumatikus és ideg- rendszeri panaszokkal küszködőknek javasolják. A tengerparti színvonalas szállodákban a kezelés a Hadassah Egyetemi Klinika felügyelete alatt, többnyelvű ápolószemélyzet részvételével folyik. Az általános kivizsgálástól az utókezelő eljárásokig igen széles a választék. Érdekességként megjegyzendő, hogy az iroda osztrák ügyfelei igen szerencsés helyzetben vannak, hiszen az ő holt-tengeri gyógyíttatásukhoz az osztrák betegbiztosító is hozzájárul!

A Holma Kft. az elsők között fedezte fel az izraeli utaztatást; mint Tarjáni István ügyvezető igazgató elmondta, a kezdetek az 1988-ban először megindított közvetlen Budapest-Tel-Aviv repülőjárat szervezéséhez fűződnek. Persze előtte is sokan utaztak Magyarországról, többnyire Bécsen vagy Bukaresten keresztül úgy, hogy belépésük csak az izraeli hatóságok jóindulatán múlott, a vízumokat többnyire a Ben Gurion-repülőtéren szerezték meg.

Az EL AL-járatok megjelenésével az érdeklődés tehát megnőtt, ezért sok iroda jó üzletet látott az izraeli utak szervezésében. Voltak olyanok is, akik egyfajta kötelességérzettől vezérelve is részt vettek a munkában; amint Tarjáni István elmondta, a Holmánál ilyen motivációk is közrejátszottak. Most például 53 idős embert visznek a Hitközségtől, akik utazásának költségeihez Izrael Állam is hozzájárul.

1988-tól 8־9ig többnyire körutakat szerveztek, 3 nap Jeruzsálem, 3 nap Kineret, 1 nap Tel-Aviv vonalon, majd később, ezzel párhuzamosan, a költségek csökkentése érdekében csillagtúrákat is bevezettek. Az üdülésekkel 1991-ben próbálkoztak először, Eilatra is ekkor figyeltek fel. Eilat iránt az érdeklődés mostanra tetőzött, a három őszi hónapban összesen 14 csoportot indítanak, ez körülbelül 500 utast jelent. Érthető népszerűsége, hiszen az emberek mindezidáig többnyire csak a Kanári szigetekre gondoltak, ha télen napozni szerettek volna a tengerparton. Nos, Eilat hasonló éghajlatú, sőt mivel kicsivel délebbre fekszik a szigetektől, így időjárása is kellemesebb. A Holma értékesít egyéni utakat is, megszervezi mindazok üdülését, akik rokonokhoz mennének, de mellette az országban is szeretnének széjjelnézni. Gépkocsi bérlésre a Herz-társasággal szerződést kötöttek.

Mivel Izrael fontos zarándokhely, ezért katolikusoknak, protestánsoknak, szlovákiai magyar keresztény papoknak, sőt a HIT Gyülekezetnek is szerveznek zarándokutakat. Zsidók számára először 93-ra terveznek egy csoportot az őszi ünnepek idejére. Számos olyan utat is indítanak, amely a környező országokat is érinti, ilyen az Izrael-Egyiptom, a Ciprus-Izrael-Egyiptom és az Izrael- Egyiptom-Jordánia (Akkaba) programjuk. Kereskedelmi tanulmányútjaik egyrészt a klasszikus országjáró programot tartalmazza, másrészt lehetőség nyílik, hogy a résztvevők helyi üzletemberekkel találkozzanak, tőzsdét, bankokat látogassanak meg.

Mezőgazdasági jellegű utakat februárra terveznek. Akad olyan csoport, amely jelenleg Hollandiában vesz részt hasonló tanulmányúton, de már jelentkezett a februárira is, nekik jó alkalmuk lesz a két ország mezőgazdasági kultúrájának összehasonlítására. Ugyancsak indítanak csoportokat a januári szakkiállításra.

Kedvező áraival talán a legnépszerűbb a szekszárdi központú Interjet Travel, amely bár 3-4 esztendeje működik, tavaly augusztusban szerveződött át. Érdekessége, hogy nagykereskedőként tevékenykedik, tehát nem közvetlenül az utazóközönséggel áll kapcsolatban, hanem a többi utazási irodának kínálja programjait.

Legfőbb céljuk, hogy nagykereskedelmi árakon olyan emberek is eljussanak külföldre, akik különben nem engedhetnének meg maguknak egy színvonalasabb utazást. Az ötlet Buzási József ügyvezető igazgatótól származik, aki mint elmondta, mindig bosszankodott amiatt, hogy a nyugati emberek a nálunkénál jóval olcsóbban jutnak hozzá az utazásokhoz. E probléma megoldása tulajdonképpen nem az ő feladatuk lenne, hanem a nagy múltú utazási irodáké. Ezek azonban, úgy tűnik, nem ismerik fel a kis haszon – nagy haszon elvét. Az Interjet árai valóban meghökkentően olcsók. Egy 10 napos izraeli út -1000 személyes luxushajóval, Budapesttől Budapest például 20-25 ezer forint. És ezen már a kiskereskedelmi árrés is rajta van! Kínába repülővel 49 ezerért, Kenyába 79 ezerért mehetnek az érdeklődők, ez a piaci árnak körülbelül az egyharmada. Természetesen hihetetlenül nagy kockázatot vállalnak azzal, hogy ennyire leszorítják az árakat, hiszen az előre kifizetett ezer személyes hajót meg is kell tölteni, illetve a Kenyával kötött megállapodás értelmében a vállalt 1200 utast össze kell szedniük. Ugyanakkor ennyiért is megéri, ami bizony elgondolkodtatásra késztethetné a piac többi résztvevőjét is.

Szegő Krisztina

Címkék:1992-10

[popup][/popup]