Izraeli és magyar pszichiáterek konferenciája

Írta: Pécsi Katalin - Rovat: Archívum

Izraeli és magyar pszichiáterek konferenciája

Dr. Silfen Péter izraeli pszichiáter ötlete és kitartó szervezőmunkája nyomán, továbbá a Magyar Pszichiátriai Társaság támogatásával, májusban Budapesten rendezték meg az első közös, izraeli-magyar pszichiátriai konferenciát. A három­napos találkozóra mintegy hatvanfős izraeli csoport érkezett, főként Tel-Avivból.

Az összejövetel szakmai programja két fő témát ölelt fel: a pszichiátriai beteg­jogok alakulását Izraelben és Magyarországon, valamint a poszttraumás szindró­ma létének és kezelésének problémáit. A betegjogok témájában az izraeli és ha­zai szakemberek mellett előadást tartott dr. Gönczöl Katalin ombudsnő is. A poszttraumás szindrómák kapcsán az izraeli előadók főként speciális területeken végzett kutatásaikról számoltak be (az öbölháború hatása kisgyerekekre, a króni­kus abúzus és a krónikus poszttraumás szindróma összehasonlító vizsgálata gyer­mekeken, szexuális diszfunkciók a poszttraumás szindrómában), míg a magyar előadók inkább globális áttekintést adtak a világban folyó kutatási tendenciákról, illetve egy előadás a holocaust-túlélők gyerekeinek speciális problémáiról szólt.

A konferencia budapesti és vidéki pszichiátriai intézmények meglátogatásával zá­rult. A szervezők reményei szerint az együttes munka jövőre Izraelben folytatódik.

Címkék:1998-06

[popup][/popup]