Éles kirohanást intézett Izrael ellen a szaúdi külügyminiszter

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Izrael a “kollektív büntetés” politikáját alkalmazza
Forrás: Népszava

2008. május 17. Éles kirohanást intézett Izrael ellen pénteken este Szaúd el-Fejszál szaúdi külügyminiszter, alig 24 órával George Bush amerikai elnöknek a knesszetben mondott beszéde után.

A királyság diplomáciai vezetője rijádi sajtótájékoztatóján, miközben Bush éppen Szaúd-Arábiában tartózkodott, azzal vádolta a zsidó államot, hogy a “kollektív büntetés” politikáját alkalmazza a palesztinok ellen.
A miniszter hiányolta, hogy Bush, aki méltatta a 60 éves Izrael állam történelmét és elutasította az Izrael-ellenes szervezetekkel, valamint Iránnal való egyezkedést, nem szólt arról, hogy a palesztinoknak legitim történelmi és politikai jogai vannak a nemzetközi jog értelmében, és hogy e jogoktól az izraeli megszállás továbbra is megfosztja őket.

“A ciszjordániai és a Gázai övezetbeli lakosság szenvedései, amelyek a velük szembeni “kollektív büntetés” politikájából erednek, a legjobb bizonyíték erre. Amennyiben Izrael folytatja településeinek kiterjesztését a palesztin területeken, és nem hagy fel az egyoldalú lépések politikájával, tovább bonyolíthatja a békefolyamatot” – hangsúlyozta Szaúd el-Fejszál.

Bush elnök többek között éppen azért utazott Rijádba, hogy rávegye a királyságot: vesse latba regionális befolyását az izrael-arab megbékélés érdekében.

[popup][/popup]