Megjelent a Szombat novemberi száma!

Írta: Szombat - Rovat: Kiemelt, Szombat magazin

Az iszlám Európában – helyzetkép, kockázatelemzés, Interjú Gárdos Péterrel, Clara Royer-val és Uri Asaffal, Jónás könyve új fordításban!, Seres Attila: Zsidó százalékok reneszánsza, Gantner Ádám: A szobapincér. Előfizetési akció értékes nyereményekkel!


szombat_20c.indd

 

Mika Klára: Veszélyes lejtőn – Iszlám közösségek Európában
Dzsihádista hálózatok szövik be Európát, a radikális iszlám nézetei hódítanak a vendégmunkások leszármazottai körében. Szüleiket még a II. világháború utáni konjunktúra és gazdasági csoda, a befogadó országok vezetése és egy jobb élet reménye csábított a kontinensre.

Seres Attila: Zsidó százalékok reneszánsza
Az egyszázalékos adófelajánlások piacát a zsidó közösségben továbbra is a Mazsihisz uralja, közel négyötödös arányban. Az adományozók kegyeiért folytatott küzdelemben a Mazsihisz egyetlen számottevő kihívója az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH).

A Saul fia egy hosszú folyamat eredménye” – Clara Royer-val beszélget Szentgyörgyi Rita
A Budapest–Varsó–Pozsony–Prága útvonalon „halad” kulturális vonzalmai, irodalmi kutatásai nyomán. A cannes-i nagydíjas Saul fia társ-forgatókönyvírója irodalmár, történész, szépíró, a két világháború közötti magyar zsidó írókról írta a doktori disszertációját. Jelenleg Prágában él, és a második forgatókönyvén dolgozik Nemes Jeles Lászlóval.

Feltör a múlt – Gárdos Péterrel beszélget Szentgyörgyi Rita
Gárdos Péter holokausztot túlélő szüleinek szürreálisan mesés szerelmi története öt éve jelent meg levélregény formájában. A második kiadás az idei év nemzetközi könyvslágere lett: Ausztráliától Brazílián át Amerikáig harminc ország vásárolta meg a kiadási jogot. A Hajnali láz filmváltozata Schruff Milán és Piti Emőke főszereplésével csakúgy, mint a regény az élet győzelmét hirdeti a halál felett. A filmet 2015. december 17-én mutatják be.

Maleczki Yakov: Száz kapu
Meá Seárim kívülről szemlélve homogén masszának tűnhet. (…) Belülről azonban számtalan közösségből álló tarka világ ez, amit csak egy dolog fog lazán össze, és ez nem más, mint a zsidó hagyományok szerinti élet.

„Azért fordítottam le, hogy magam is jobban megértsem”
Uri Asaf költő és a zsidó hagyomány szövegeinek elkötelezett fordítója. Miért és hogyan fordítja a szent szövegeket magyarra?

Joná (Jónás könyve)
A zsidó hagyomány szerint Jom Kipur napján, minden évben egyszer, felolvassák Jónás könyvét a zsinagógában. A történet a legrégebbi példabeszéd a megtérésről, és a bűnbocsánatról.

MISNA – Bráchot (Áldások)
A Misna, magyarul Ismétlés (héberül מִ‏‏שְׁנָה – misná) a Biblia utáni zsidó irodalom, az úgynevezett szóbeli tan (tórá se-beal-pe) alapja.

Huszár Mihály: „A Ti zsidó lelketekben, a Ti igaz magyar szívetekben…
Dr. Lőwy Adolf Marcali utolsó főrabbija
Dr. Lőwy Adolf rabbit, bölcsészdoktort – akiről nem maradt fönn fénykép – 1938. október 23-án avatták főrabbivá, a marcali neológ anyahitközségi kerület életében jelentős és emlékezetes beiktatási ünnepségen. Székét – hálával és köszönettel – a magyarországi rabbik közül az utolsók között foglalta el.

Gantner Ádám: A szobapincér
(részlet a regényből)
– Az első, étteremben töltött napodon nem véletlenül bibsiztelek le és vettelek a szárnyaim alá – így Ákos úr vallomása.

Szarka Zsuzsanna: Végtelen levél, örök mementóul
„1984-ben egy családi Mikulás-esten 1944-es újságcikkek hullanak ki egy borítékból, az utódok megismerik a nagyapa történetét, aki a vészkorszak idején Élő Gyula néven bujkált Erdélyben…”

*

Keresse a jobb könyvesboltokban és a nagyobb újságos standokon, vagy válassza a könnyebb megoldást: Fizessen elő a Szombatra! Vagy olvassa digitálisan!

A Szombat megvásárolható a Relay nagyobb újságos standjain, valamint az alábbi könyvesboltokban:

Láng Téka (XIII. ker., Pozsonyi út 5.)
Makkabi Könyvesbolt (VII. ker. Wesselényi utca 13.)
Kabbala bolt (XIII. ker., Hollán E. utca 25.)
Klauzál 13 könyvesbolt (VII. ker. Klauzál tér 13.)
Izraeli Kulturális Intézet (VI. ker., Paulay E. utca 1. )
Gondolat könyvesbolt (V. ker., Károlyi M. utca 16.)
Olvasók boltja (XIII. ker. Pannónia u. 35-37.)
Fröchlich Cukrászda (VII. ker. Dob u. 22.)
Concerto Hanglemezbolt (VII. ker. Dob u. 31/B.)
Nyitott Műhely (XII. ker, Ráth György utca 4.)
Bálint Ház – porta, illetve Sabre kávézó (VI. ker., Révay utca 16.)

Telefon (munkanapokon délután): 311-6665
E-mail: [email protected]
Facebook oldalunk eléréséhez kattintson ide


2015. november / XXVII. évfolyam 9. szám

Letöltés (PDF)

Címkék:2015-11, Borító

[popup][/popup]