Megjelent a Szombat novemberi száma

Írta: Szombat - Rovat: Kiemelt, Szombat magazin

Irodalmi Nobel-díj: Szántó T. Gábor Patrick Modianóról, Kertész Imre-interjú, elemzés a zsidó felekezeteknek felajánlott 1 százalékokról, Kamenyec-Podolszk: George Eisen–Stark Tamás írása, beszélgetés Mohácsi Jánossal, Szép Ernő kiadatlan feljegyzései Istenről, interjú Frank Londonnal, új holokausztfilmek, Hajdú Eszter látlelete Magyarországról, Balázs Gábor Tatár György könyvéről és szellemi útmutatásáról.

szombat_20c.indd

Gadó János: Szimbolikus, de fontos – Az egyházi egy százalék és a zsidó felekezetek
A Mazsihisz monopóliuma (amit a szerény súlyú ortodoxia nem veszélyeztetett) megszűnt, de a szervezet megőrizte hegemóniáját: a zsidó felekezeteket támogatók 80 százaléka változatlanul neki ajánlja adója egy százalékát. Az EMIH a 20 százalékért küzd, míg az ortodoxia őrzi 4 százalékát.

George Eisen, Stark Tamás: A magyar holokauszt első fejezete – Az 1941-es galíciai deportálás és a Kamenyec Podolszk-i tömegmészárlás
A korábban jórészt csak a történészek érdeklődését felkeltő téma egy közelmúltban tett megalapozatlan kijelentés hatására hirtelen a közérdeklődés előterébe került. A közélet különböző színterein megjelenő nyilatkozatok és publicisztikai reflexiók azonban műfaji okokból sem térnek, illetve térhetnek ki arra, hogy pontosan hogyan is került sor a magyarországi holokauszt történetének erre a bevezető eseményére.

E föld befogad, avagy számodra hely – Mohácsi János rendezővel beszélget Váradi Júlia
Az Örkény Színházban mutatták be a Mohácsi testvérek (Mohácsi István és Mohácsi János) által írt és rendezett drámát, amelynek témája az 1941-ben Kamenyec-Podolszkban elkövetett tömegmészárlás. Ez volt a magyar holokauszt első tömeggyilkossága.

Szántó T. Gábor: Modiano-metszet
Az emlékezés szenvedéllyé váló kényszere hatja át Patrick Modiano műveit. A 23 éves korában megjelent vad, szürreális La Place de l’Étoile-tól (A csillag tere) a magyarul is olvasható Dora Bruderig, és későbbi, magyarul még meg nem jelent műveiig az obszesszív múltidézés mozgatja: a náci megszállás időszakát járja körül. Nem érdekli más, nyilatkozta, csak az, ami a születése előtt történt, s amiről a szüleitől nemigen hallott. Modiano számára a nácizmussal, a vészkorszakkal megszakadt, elhomályosított európai emlékezet ábrázolásának, egyben az emlékezetvesztés áthidalásának eszköze az irodalom.

Dokumentum és fikció – Kertész Imrével beszélget Thomas Cooper
T. C.: Tehát nem arról van szó, hogy nem akarta az anyagokat például a Magyar Tudományos Akadémiának adományozni?
K. I.: Nem, arról van szó, hogy nem kérték. Ha igényt tartottak volna az anyagokra, és bizonyos lehettem volna afelől, hogy megfelelően képzett szakemberek kezébe kerülnek, akkor itt hagytam volna őket, Magyarországon. Múlt nyáron felkeresett a The New York Times egyik riportere, hogy interjút készítsen velem. Megkérdezte, hogy mi a véleményem a magyarországi helyzetről. Azt válaszoltam, hogy a helyzet kielégítő, remekül érzem magam, mire meglepődött. Úgy tűnt, az a benyomása, hogy megfélemlítve érzem magam a politikai hangulat miatt. Azután megkérdezte, hogy miért adtam a kéziratokat a német Akadémiának, és amikor elmondtam neki az indokaimat, nos, akkor úgy tűnt, nem tetszik neki a válaszom.

Szép Ernő: Istenről
Az Isten: homályos, talajtalan, kimagyarázhatatlan csuda, amit másoktól hallottam. Éppen olyan csoda a levegő is. Ha Istenben hiszek, csodában hiszek, amit nem értek (…) Isten előtt serleg áll. Ha Izrael vérzik idelenn, Isten egy könnycseppet ejt a serlegbe. Mikor a serleg megtelik, eljön a Messiás.

Bárdos Pál: Szép Ernő gondolattöredékeihez

„Schmaltz és shtick” nélkül, avagy mi csak jó zsidó zenét akartunk játszani – Interjú Frank Londonnal, a Klezmatics egyik alapító tagjával
Frank London zenekarvezető és alapító, trombita művész és zeneszerző is egyben. Több más formációja is van a Klezmatics mellett, de ez számít az egyik legismertebbnek. Igazi multikulturális jiddis-askenázi zenei elemekből építi fel dalait, szerzeményeit, melyek egy része mára már világsláger. Többször járt már Magyarországon és számos zenekarral, előadóművésszel együtt is dolgozik, legutóbb szeptemberben lépett fel nálunk, a Zsidó Nyári Fesztivál Keretében, a Nigunnal közreműködve. A Klezmatics alapgondolatáról és jövőbeni célkitűzéseiről, az általa vezetett KlezFestről, és új projektjeiről kérdeztük.

Szarka Zsuzsanna: A mi holokausztunk – újraalkotott kép
A FKSE Rottenbiller utcai galériájában a holokauszt emlékezete a harmadik generáció nézőpontjából fogalmazódik meg és harmadkézből kapott tanúságokból, túlélők elbeszéléseiből, fel-és átdolgozott képi-és médiaprezentációkból merít.

Kránicz Bence: Kerülőutak – Új holokausztfilmek
A legutóbbi években készült, vészkorszakot tárgyaló filmek csak elvétve foglalkoznak közvetlenül a zsidókat érő megpróbáltatásokkal, hőseiken keresztül külső nézőpontot érvényesítenek.

Szarka Zsuzsanna: Látlelet – Ítélet Magyarországon
Hajdú Eszter új dokumentumfilmjének cselekménye a romagyilkosságok tárgyalássorozatán keresztül bontakozik ki, nem nélkülözve játékfilmbe illő elemeket. A filmrendező és stábja hihetetlen kitartással a végtelenségig forgatott, emléket állítva ezzel az áldozatoknak. A nem túl mozgalmas, ám annál megrázóbb történet képkockái megvilágítják, hogy reflexként működnek a társadalomban azok az előítéletek, amelyek révén egy kisebbség emberi méltósága sérül.

Balázs Gábor: A nem veszélytelen álláspont
Tatár György „kabbalista esszék” alcímet viselő új kötetével a szerző már akkor kockázatot vállalt, amikor az esszét – ezt a lényegében definiálhatatlan műfajt – választotta, hiszen ezen a fedőnéven napjainkban leginkább irodalmi alkotásnak túl fontoskodó, de egy tudományos tanulmányhoz képest viszont illetlenül szubjektív hibridek születnek.

***

Keresse a jobb könyvesboltokban és a nagyobb újságos standokon, vagy válassza a könnyebb megoldást: Fizessen elő a Szombatra! Vagy olvassa digitálisan!

A Szombat megvásárolható a Relay nagyobb újságos standjain, valamint az alábbi könyvesboltokban:

Láng Téka (XIII. ker., Pozsonyi út 5.)
Makkabi Könyvesbolt (VII. ker. Wesselényi utca 13.)
Kabbala bolt (XIII. ker., Hollán E. utca 25.)
Klauzál 13 könyvesbolt (VII. ker. Klauzál tér 13.)
Izraeli Kulturális Intézet (VI. ker., Paulay E. utca 1. )
Gondolat könyvesbolt (V. ker., Károlyi M. utca 16.)
Olvasók boltja (XIII. ker. Pannónia u. 35-37.)
Fröchlich Cukrászda (VII. ker. Dob u. 22.)
Concerto Hanglemezbolt (VII. ker. Dob u. 31/B.)
Nyitott Műhely (XII. ker, Ráth György utca 4.)
Bálint Ház – porta, illetve Sabre kávézó (VI. ker., Révay utca 16.)

Telefon/Fax (munkanapokon délután): 311-6665
E-mail: [email protected]
Facebook oldalunk eléréséhez kattintson ide

 

 


2014. november / XXVI. évfolyam 9. szám

Letöltés (PDF)

Címkék:2014-11, Borító

[popup][/popup]