Európa, Európa – Holokauszt 70: Ítélet Magyarországon

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Hajdú Eszter Ítélet Magyarországon című díjnyertes filmjét vetítik 2014. november 19-én, szerdán 18.30-kor a Bálint Házban (1065 Bp. Révay u. 16.).

A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület szervezésében, a Szabad Zsidó Tanház keretén belül az Európa, Európa – Holokauszt 70 filmsorozatának negyedik előadására minden érdeklődőt szeretettel várnak 2014. november 19-én (szerdán). Belépődíj 700 forint.

itelet-magyarorszagon

A film vetítése után Hajdú Eszter rendezővel, Iványi Gábor lelkésszel, az Oltalom Karitatív Egyesület elnökével Dr. Csonka Árpád ügyvéddel (az áldozatokat védte a perben) Surányi Vera, a filmsorozat szerkesztője beszélget.

Amikor nyilvánossá vált a romák elleni sorozatgyilkosságot tárgyaló per kezdő dátuma, Hajdú Eszter dokumentumfilm rendező elhatározta, hogy az egész tárgyalás-sorozatot dokumentálja, emléket állítva ezzel az áldozatoknak.

Akkor még arra lehetett számítani, hogy a teljes per egy év alatt lezajlik, azonban két és fél éven keresztül tartott a tárgyalássorozat.

Hajdú Eszter végigülte a romagyilkosságok tárgyalássorozatának 167 napját és megrázó, külföldön már számos fesztiváldíjat nyert filmet készített róla. Keményen fegyelmezett hozzátartozók, gátlástalanul hazudozó tanúk, megdöbbentő látlelet a mai Magyarországról.

Ítélet Magyarországon. Rendezte: Hajdú Eszter; portugál-magyar dokumentumfilm, 2014; 107 perc

A Szombat novemberi számában olvashatja filmről szóló kritikánkat.

Címkék:2014-11

[popup][/popup]