Megjelent a Szombat novemberi száma

Írta: Szombat - Rovat: Szombat magazin

„…kommunista jezsuita voltam” – Az alternatív Nobel-díjas Biró Andrással beszélget Várnai Pál…
S amikor jött a felszabadulás, mert számomra igenis az volt, nem volt kétség, hogy baloldaliak maradunk. A kérdés csak az volt, hogy a parasztpártba, vagy a kommunista pártba lépjünk-e be. Nem azért választottam a kommunistákat, mert valamiféle marxista ideológiával rendelkeztem, hanem mert a kommunisták voltak azok, akik látszólag a legradikálisabban akarták megváltoztatni azt a világot, amelyet nem szerettem.

Gadó János: Pesti marránusok a nyolcvanas években – In memoriam Lovász Ferenc
1967 után a hivatalos zsidóság intézményeit teljes ellenőrzés alá vonta a hatalom, a többit mint „cionista szervezkedést” felszámolta. A zsidó közösségi létnek így szinte egyetlen autentikus formája maradt: az éttermekben, presszókban, cukrászdákban zajló összejövetelek. Ez volt a pesti nem zsidó zsidó élet. E marránus életformából kis lépés volt a zsidó identitás vállalása felé a lakásokon kibontakozó társasági élet. Aki rászánta magát, hogy otthonában hetenként akár harminc zsidó fiatalt is vendégül lát, az már kockáztatott. Nevét adta egy, illegalitás szélén ingadozó kezdeményezéshez. A hetvenes évek végétől négy-öt ilyen lakásklub működött. Lovász Ferencé indult elsőként 1976-ban.

Novák Attila: „Gyűlöllek Dohány utca, gyűlöllek” – Film a magyar szélsőjobbról
„Gyűlöllek Dohány utca, gyűlöllek” – éneklik, kiabálják egyik számuk refrénjében, s közönségük pontosan érti, mit rejt e nem túl bonyolult mondanivaló. A kamera előtt is többen beszélnek arról, hogy van egy „faj”, mely „készpénzre” tudja váltani kárpótlási igényét. Megölték Jézust, pedig ő „mindenkit szeretett” és hogy „ugyanazt csinálják” a palesztinokkal amiben őket „részesítették” a nácik korábban. Ismerős ez a szöveg és a mögöttes világnézet, mondhatni az utcán hever.

„Mindig mások csinálnak belőlem zsidót” Geszti Péterrel beszélget Szegő Péter
Nagyon későn, tizenhat évesen szembesültem azzal, hogy bizonyos értelemben zsidó vagyok, másrészt azzal, hogy miképp érintett minket a vészkorszak. Mire felnőttem, sem az apám, sem a szülei nem éltek már, tehát erről beszélgetni a családban nem volt kivel. Azt tudom, hogy apai nagyapám – akinek több testvére odaveszett – munkaszolgálatos volt, majd Rákosi alatt kitelepítették. Jól menő bankárként kezdte a két világháború között, és jól menő ruhatárosként fejezte be karrierjét a hatvanas években. Én pedig mindezzel kapcsolatban sokkal inkább az elhallgatással, mint a kibeszéléssel szembesültem.

Cikkeink mellett hírekkel, lapszemlével, programajánlóval, bloggal és alkalmanként gyerekrovattal várja Önt is a www.szombat.org

Új fórumunk: Kérdezd a rabbit – válaszol.
http://www.szombat.com/bin/forum/topic.php?id=48

A Szombat a www.antiszemitizmus.hu honlapon dokumentálja az antiszemita publikációkat és eseményeket.

Keresse a jobb könyvesboltokban és a nagyobb újságos standokon, vagy válassza a könnyebb megoldást: fizessen elő a Szombatra.

Előfizető akciónkban 2 Izraeli repülőjegyet nyerhet!
Az első 300 előfizetőnk értékes könyvajándékot kap.


2007. november / XIX. évfolyam 9. szám

Letöltés (PDF)

Címkék:2007-11, Borító

[popup][/popup]