Az emlékezés arányai: megjelent a Szombat januári száma

Írta: Szombat - Rovat: Szombat magazin


Raoul wallenberg portré.jpgSzántó T. Gábor: Az emlékezés arányai

Felmerül a kérdés, történelmileg arányos és méltányos-e, pedagógiailag pedig vajon célszerű e úgy emlékezni a megkülönböztetés, a kirekesztés és a tömeggyilkosságok történetére, hogy a kivételképpen megjelenő emberség példáit helyezzük a fókuszba a közönnyel és a tettleges közreműködéssel szemben, mely hozzájárult a náci tömeggyilkosságokhoz.

Gadó János: Temető tényfeltárás után

Nem lehet megjósolni, hogy a temetőügy vajon a vég kezdete lesz-e a jelenlegi Mazsihisz vezetés számára. Mert ez erkölcsileg védhetetlen, de jogilag talán védhető – és a vezetést csak ez utóbbi érdekli. Nehéz lesz bizonyítani, hogy a „málnából” valóban jutott-e a felső vezetőknek. A balhét (ha és egyáltalán) elviszik a temető vezetői. Hogy a vezetés több mint tíz éve megtűri ezeket az embereket a temető élén, az nem ütközik törvénybe – csak a jó erkölcsbe. A zsidó közösségen múlik, vajon levonja-e a következtetéseket.

 

temetőcikk_kozmautca.jpg


Radnóti Zsuzsa: Több mint egy perc Örkény Istvánnal

Az igazi jelentős művészet valamilyen módon mindig provokatív, lázadó, újat mond el a világról, olyat, amit eddig nem tudtunk, nem sejtettünk, amivel eddig nem szembesültünk. Ezt a szellemet akarják kalodába zárni? A helyzet azonban még kedvezőbb a filmgyártásénál.

PopperPeter.jpgPopper Péter: „A monoteizmus…hasonlít egy diktatúrára

Az ember elkövethet bűnt önmaga ellen. Ez furcsa dolog, az ókori, középkori rabbinikus időkben is jelen volt a zsidóságnál. Rabbi Náhum azt mondta, ha én meghalok, Isten nem azért fog engem kérdőre vonni, hogy miért nem lett belőlem Mózes, hanem azért, hogy miért nem voltam hitelesen rabbi Náhum. Vagyis önmaga. Az önmaga ellen elkövetett bűn tehát az önmagához való hűtlenség. Vagyis: ami rá van bízva elsődlegesen az emberre, az saját maga. Saját magát kell szellemileg, lelkileg, testileg, szociálisan rendbe tartani.

Czifrik Balázs: Zsidó lobbi Magyarországon
Nemcsak új szervezeti formára, hanem új emberekre is szükség van. Az új emberek kiválasztásáról és működéséről jellemzően kétféle választ kaptunk: a fiatalabb, harmincas éveik vége felé járók a hitelességet hangsúlyozták, míg a néhány évvel fölöttük járók úgy látták, hogy a fiatalok mögött, a háttérben ott kell állniuk a megbízható, tapasztalt kollégáknak, szakembereknek.

 

szombat_borito_12_01_szombat.jpg


Szántó T. Gábor: A nyelven kívül semmi

Kertész Imre nemcsak a magyarsággal vagy magyarságával szemben kritikus. A posztmodern „elvtelenségébe” torkollott liberalizmus éppúgy megkapja a magáét, mint az európai baloldal Izrael- ellenessége és anti-Amerikanizmusa, vagy azok a liberális zsidók, akik a  szélsőjobboldallal kísértetiesen hasonló, egyoldalú mércét alkalmaznak Izraellel szemben; a pesti zsidók, akik nem képesek egy önálló tüntetés megszervezésére; ugyanígy a túlélők igen sommásan megítélt visszaemlékezései.

***

Keresse a jobb könyvesboltokban és a nagyobb újságos standokon, vagy válassza a könnyebb megoldást:

Fizessen elő a Szombatra!

A Szombat megvásárolható a Relay nagyobb újságosstandjain, valamint az alábbi könyvesboltokban:

Írók boltja (VI. ker. Andrássy út 45.), Láng Téka (XIII. ker. Pozsonyi út 5.), Makkabi Könyvesbolt (VII. ker. Wesselényi utca 13.), Kabbala bolt (XIII. Hollán E. utca 25.), Klauzál 13 könyvesbolt (VII. ker. Klauzál tér 13.), Izraeli Kulturális Intézet (VI. ker. Paulay E. utca 1.), Gondolat könyvesbolt (V. ker. Károlyi M. utca 16 .), Olvasók boltja (V. ker. Váci utca 21.), Bálint Ház – porta, illetve Sabre kávézó (VI. ker. Révay utca 16.)

Telefon/Fax: 311-6665, 311-9214/137
E-mail: [email protected]
Internet: www.szombat.org
Kövessen minket a facebookon

 


2012. január / XXIV. évfolyam 1. szám

Letöltés (PDF)

Címkék:2012-01, Borító

[popup][/popup]