Vezérkari főnök: A háború utáni tervek hiánya miatt a gázai katonai sikerek elenyésznek

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Izrael tovább harcol a Gázai övezetben és az északi határnál, újabb Izraelre irányzott rakétákat találtak, és elesett egy katona – jelentette a katonai szóvivő kedden, a Gázai övezetet uraló Hamász terrorszervezet támadását követő háború 102. napján. A hadsereg vezérkari főnöke arra figyelmeztetett, hogy a háború utáni tervek hiánya miatt a gázai katonai sikerek elenyésznek.

Herzi Halevi izraeli vezérkari főnök

A katonai szóvivő kedd reggeli jelentése szerint az izraeli csapatok mintegy száz lőszert, és mintegy hatvan, kilövésre kész rakétát találtak a Gázai övezet északi részén, Bét Lahíja térségében, valamint megöltek több tucat palesztin fegyverest a városban zajló csatákban.

Szintén északon, a Sáti menekülttáborban kilenc iszlamistával számoltak le. Hán-Juniszban, az övezet déli részén a Hamász ottani megfigyelőállását vették célba, amely veszélyeztette a szárazföldi erőket.

Az északi határnál az izraeli légierő egyik gépe a libanoni síita Hezbollah milícia páncéltörő rakétákat Izraelre lövő állomását támadta a határhoz közeli libanoni Kila falunál. A dél-libanoni Ajta es-Sab falunál izraeli különleges erők hárították el a határhoz közel nyomuló Hezbollah fenyegetését az izraeli katonai szóvivő szerint.

Az izraeli hadsereg újabb, a Gázai övezet déli részén elesett tartalékos katona nevét hozta nyilvánosságra kedd reggel, és az övezetben zajló tűzharcokban súlyosan megsebesült egy másik tartalékos katona is. Az október végén, az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása nyomán megindított gázai szárazföldi hadműveletben eddig 189 izraeli katona esett el. (MTI, Shiri Zsuzsa)

*

Herzi Halevi, az Izraeli Védelmi Erők vezérkari főnöke többször is figyelmeztette a politikai vezetést, hogy a Gázai övezetben elért katonai sikerek semmissé válhatnak, mert nincs terv a háború utáni Gázai övezetre vonatkozóan – jelentette a 13-as csatorna.

A forrás nélküli jelentés idézi Halevit, aki azt mondta Benjamin Netanjahu miniszterelnöknek és Yoav Gallant védelmi miniszternek: “A háborúban eddig elért eredményeink eróziójával nézünk szembe, mert nincs stratégia a háború utáni napra”.

“Lehetséges, hogy vissza kell majd mennünk azokra a területekre, ahol már befejeztük a harcokat” – figyelmeztetett állítólag Halevi, aki a hír szerint többször is megismételte ezeket a figyelmeztetéseket.

Az IDF azt állítja, hogy befejezte az elsődleges műveleteket Gáza északi részén, és hamarosan befejezi a harcokat a déli Khan Younisban.

A biztonsági kabinet többször is összeült, hogy megvitassa a háború utáni Gázával kapcsolatos terveket, de nem született döntés, az ülések a miniszterek közötti civakodás közepette feloszlottak. (Times Of Israel)

[popup][/popup]