Ukrajna két főrabbija

Írta: Szombat - Rovat: Hagyomány, Politika

Az „Ukrajna főrabbija” címért többen is vetélkednek, szerencse a szerencsétlenségben, hogy a mostani válság idején a menekülők segítésében versengtek egymással.

Yaakov Bleich (lbalra) és Moshe Azman (jobbra)

Ukrajna főrabbija az Egyesült Államokban született, 57 éves Yaakov Bleich, az izraeli Karlin-Stoliner haszid közösség egykori tagja, aki valamikor a Zsidó Világkongresszus (WJC) végrehajtó bizottságában tevékenykedett.

Avagy: Ukrajna főrabbija az oroszországi születésű 55 éves Moshe Azman, a Chábád-Lubavicsi mozgalom tagja, Donald Trump korábbi elnök közeli munkatársainak ismerőse, az Anatevka néven ismert, zsidó menekült családok befogadására létrehozott falu alapítója, amely nevét a „Hegedűs a háztetőn” c. musicalből kölcsönözte.

Ők ketten az Ukrajna elleni orosz támadás múlt csütörtöki megindulása óta drámai videókat posztoltak saját erőfeszítéseikről zsidók evakuálására, és több millió dollárt gyűjtöttek össze támogatásukra. Kettejük vetélkedése a főrabbi címért két évtizedre nyúlik vissza, amiben több gyanús szereplő is föltűnik.

Azman szerdán közzétett videójában ez áll: „Emlékezzünk arra, hogy aki közömbös marad, akinek hallgatása beleegyezés — bűnt, az emberiség elleni háborús bűnt követ el!” – mondja ezt, miközben tóratekercset tart a kijevi zsinagógával a háttérben.

Az orosz zsidókat arra figyelmeztette, hogy hallgatásuk nem megy feledésbe, és oroszul hozzátette: „Soha, még legszörnyűbb rémlátomásaimban sem gondoltam volna, hogy orosz fegyverek által halhatok meg. Ott születtem, ott jártam iskolába, ott élnek barátaim, akik most hallgatnak.”

Bleich a YouTube-on naponta „élő adásban” számolt be az eseményekről; a háttérben az ukrán nemzeti lobogóval.

A támadás napján jelentette: „Sikerült embereket evakuálni”, majd aznap este egy másik videóban segítséget kért: „Kijev melletti táborunkban hajnali hat óráig biztosítunk menedéket, és reméljük, hogy akkor majd útra kelünk.”

Live updates about the War from Rabbi Yaakov Bleich Chief Rabbi of Kyiv and Ukraine.

No Description

A kívülálló azt hihetné, hogy Bleich a helyszínen tartózkodik, hogy nyájával együtt legyen a nagy szorongattatásban. A valóságban azonban a róla készült felvétel a New York-i Monsey haszid településen lévő otthonában készült. A hét végén ott hívta föl Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. Szerdára 1,4 millió USD-t sikerült összegyűjtenie a kijevi zsidó közösség számára.

A Twitteren gúnyrajz jelent meg a vetélkedés kapcsán. A képen több ezer chábád kiküldött látható, akik az éves közös fotó elkészítéséhez gyűltek össze. Aláírás: „Exkluzív fotó azokról, akik magukat Ukrajna főrabbijának tartják”.

A vetélkedő arról, hogy hivatalosan ki is Ukrajna főrabbija, csaknem húsz éve folyik. Az ország kormánya a főrabbit ismeri el a zsidó közösség képviselőjének, és rajta keresztül tartja fönn a kapcsolatot velük.

Bleich – annak ellenére, hogy soha nem választották meg szabályosan – a kijevi és ukrajnai zsidóság elismert vezetője lett 1992-ben, a függetlenség elnyerésekor. Akkor ő volt Kijev egyetlen, a Podol városnegyedben működő zsinagógájának rabbija.

2003-ban a Chábád-Lubavicsi mozgalom a jelenleg Brooklyn Crown Heights negyedében élő Azrael Haikint nevezte ki ukrajnai főrabbinak, ami nagy zavart okozott annak idején. Ő nyolcvanas éveiben jár, 2008-ban elköltözött az országból és a háború óta nem nyilvánult meg.

Azrael Haikin, a lubavicsi mozgalom által elismert főrabbi

Ugyanebben az évben az ukrajnai születésű Alekszander Duhovnij lett a reform zsidó irányzat főrabbija, aki most 71 éves. A hét elején érzelmektől átfűtött videót küldött egy kijevi pincéből. „Nehéz időket élünk, de jól esik tudni, hogy velünk vagytok” – mondta, és megköszönte az adományokat. „Tudjuk, hogy a jó mindig legyőzi a gonoszt.”

Az ukrán kormány sem Duhovnijt, sem pedig Haikint nem ismerte el hivatalosan.

Azman volt Bleich kihívója a 2005. évi főrabbi választáson. Leningrádban született, és szoros szálak fűzték Viktor Juscsenko akkori elnökhöz. A választás idején kísérletet tettek kiiktatására: megmérgezték, de túlélte. Juscsenko rajta keresztül tartotta a kapcsolatot a zsidó közösséggel.

Azman megválasztását azonban a Zsidó Közösségek Szövetségéhez tartozó chábád rabbik többsége törvénytelennek ítélte. Az ország nagyvárosaiban élő világi zsidó vezetők csatlakoztak a tiltakozáshoz.

Bleich sohasem mondott le címéről, és tevékeny munkát végzett az országban. 2008-ban a Focus, egy kijevi hetilap Bleich rabbit és Smuel Kamenyeckij dnyepropetrovszki rabbit az ország 15 „legbefolyásosabb külföldi állampolgárai” közé sorolta.

Még ugyanabban az évben a Karlin-Stolin haszid szekta súlyos belső harcok közepette megvonta bizalmát Bleichtől.

Alekszander Duhovnij

Bleich 2021-ig a Zsidó Világkongresszus végreható bizottságának tagja és a Zsidó Közösségek Európai Tanácsának alelnöke volt. Tisztségeinek egy részétől megfosztották, mivel szexuális zaklatás vádja merült föl vele szemben. A 2019. évi ukrán elnökválasztási kampányban Petro Porosenko akkori elnököt támogatta, akit Zelenszkij legyőzött.

A 2014-es orosz–ukrán konfliktus idején Bleich a Kremlt antiszemita provokációk szításával vádolta a Krímben, amit a nácik Anschlusst megelőző ausztriai viselkedéséhez hasonlított.

Az idő tájt alapította Azman az Anatevka nevű tábort, a keleti Donyec-medencei régióból érkező, otthonukat elhagyó zsidó menekültek befogadására. Ő az anatevkai zsidó menekültek közösségének elnöke.

Munkáját Lev Parnas és Igor Fruman segítik, akik Rudy Giuliani korábbi New York-i főpolgármester embereiként váltak ismertté anno. Kettejük ellen bírósági eljárás indult, mivel 2019-ben az elnöki kampány idején jelentős összegek felhasználásával igyekeztek Marie Yovanovitchot (az USA korábbi ukrajnai nagykövetét) eltávolítani hivatalából. Azman Anatevka tiszteletbeli polgármesterének nevezte ki Rudy Giulianit.

2021. január 6-án, a kapitóliumi zavargások idején, Azman a lázadók oldalán állt, és a helyzetet a 2014-es kijevi forradalomhoz hasonlította, amikor a Majdanon tüntetők követelték az oroszbarát elnök eltávolítását. „A választások elcsalása ellen tiltakozók betörtek a fővárosba. God bless America.” Bleich nem osztotta nézeteit, úgymond azok nem fejezik ki az ukrajnai zsidóság véleményét.

Manapság Azman és Bleich egyaránt sokat szerepel a médiában, ahol főrabbiként hivatkoznak rájuk. Úgy tűnik, tizennyolc évvel megválasztása után Azmannak – aki a helyszínen van és vállalja a veszélyeket – sikerül megszilárdítani pozícióját, mint az ország főrabbija.

Forward – Bassa László

Címkék:embermentés, főrabbi, háború, Ukrajna

[popup][/popup]