Tüntetés a Kazinczy utcai zsinagógánál

Írta: Bacskai Sándor - Rovat: Politika

A hitközség visszaszerzéséért folytatott jogi küzdelemben sorsdöntő napok előtt állunk” – hívta fel a figyelmet a Somré Hádász Hitőr Egylet a Facebook-oldalán a kedd kora estére meghirdetett tüntetésére. A Kazinczy utcai templomfalnál megtartott demonstráción megjelent hitközségi tagok és szimpatizánsok előtt a közösség rabbija, Rav Arje Mordechaj Rabinowitz mondott szenvedélyes hangú beszédet.

Tüntetés az ortodox hitközség Chabad-EMIH általi elfoglalása ellen (Fotók: Bálint Arthur)

Amint az ismeretes, a hitközség főtemplomát, a Chevra Sász imaházat és a kis imatermet, felújítási munkálatokra hivatkozva, a Hitközség új, Chabad-EMIH irányította vezetése 2023 júliusa óta zárva tartja – annak ellenére, hogy munkavégzésnek nyoma sincs, nem is volt, és a főtemplom elé sietősen és indokolatlanul felhúzott, funkció nélküli állványzatot azóta el is bontották. Érthetetlen, hogy a Kazinczy templom a hitközségi tagok számára azóta is tiltott terület, ennek ellenére a turisták gond nélkül látogathatják.

A bejáratokat fadeszkákkal zárták le, nehogy egy jámbor zsidó bemehessen imádkozni, arra hivatkozva, nehogy a felújítások miatt baj történhessen azzal, aki oda belép. Ugyanakkor minden este fizetős turistákat vezettek körbe, az ő számukra nyilván nem veszélyes a felújítás. Biztonságban vannak, csak mi, imádkozni akaró ortodox zsidók vagyunk szerintük veszélyben. Csak azért, hogy mi, a Chatam Szofer követői, ne tudjunk imádkozni ezen a szent helyen” – állapította meg Rav Rabinowitz, majd kitért a hétköznaponként használt kisebb imaház bezárására is.

A Chevra Sasz imaház mindig nyitva állt a tanulni vágyók előtt. Az ortodox közösség tagjai számára ez volt a legfontosabb súl Budapesten. Egész nap nyitva volt, szeretettel vártak minden zsidót, aki tanulni, imádkozni akart, akinek fedél kellett a feje fölé. A Chevra Saszt is bezárták, és kiköltöztettek minket. És ha ez önmagában nem lenne elég, úgy döntöttek, hogy elzárják előlünk a szent könyveket. Eldugták, elvitték, elkobozták. Miért?!

Ráv Rabinowitz kitért arra a megalázó helyzetre is, hogy a rendszeres imádkozáshoz ragaszkodó hívek és az idelátogató külföldi vendégek nyár óta a (mellesleg szintén zárva tartó) Hanna étteremben kénytelenek összegyűlni.

„Micsoda szégyen, micsoda megszégyenítés! – fakadt ki a felháborító helyzet miatt. – Hat hónapja egy étteremben vagyunk kénytelenek davenolni! Egyetlen más felekezet sem szenved ilyesmitől. Ráadásul korlátozták a nyitva tartás idejét: reggelente két óra, esténként egyetlen óra. Ha valaki a reggeli ima után még tanulni szeretett volna, azt mondták neki, hogy nem, menjen innen, és bezárták az ajtót. Hetek óta nincs fűtés, és aki felelős érte, még azt sem teszi meg, hogy szerelőt hívjon, hogy a közösség idős tagjai ne fázzanak. A gyülekezetünkből néhányan fűtőtestet vásároltak, hogy ne legyen olyan hideg. Ma, a reggeli és esti imádkozás között, valakik idejöttek és használhatatlanná tették a konnektorokat, hogy még azt a kis meleget is elvegyék tőlünk. Nincs kétségünk afelől, hogy a szándékos szabotázs célja az, hogy megszabaduljanak az ortodox közösségtől.

Szeretett gyülekezetünk tagjai tisztában vannak azzal, hogy ezek nem véletlen történések, hanem átgondolt tettek, ez egy háború ellenünk. Az egész komplexum nincs megfelelően karbantartva. A vakolat hullik, a falak omlanak, a mennyezeten szivárog a víz, de az épület felújítása érdekében felajánlott adományokat elutasították. A kóser üzleteket, amelyek bevételi forrást jelentenének, bezárták, a lakások, amelyek bevételt hoznának, szintén üresek, aki ott lakott, azt elkergették, aki nem ment el, azt ellehetetlenítéssel és más módon üldözték el. Az elmúlt hónapokban egymás után rúgták ki az elhivatott, a közösségért becsületesen és szorgalmasan dolgozó tagokat, azzal a magyarázattal, hogy nincs bevételi forrás. Persze hogy nincs, ha egyszer úgy döntöttek, hogy ne legyenek bevételek, azt a forrást pedig, amelyet a kormánytól kapnak, más helyekre csatornázzák át. Nehéz elhinni, hogy mindez véletlen. Nyilvánvalónak tűnik, hogy ki áll az ellenséges hatalomátvétel mögött, az ortodox közösség megszüntetésére törekedve” – vonta le a konklúziót Rav Rabinowitz.

Hisszük, hogy a Chatam Szofer érdeme megment minket a Mennyből, és nem hagyja, hogy bárki is elpusztítsa a követőit, és kárt okozzon az örökségének. Függetlenül attól, hogy kik, miként döntenek, ezt az ingatlant a Chatam Szofer tanítványai építették, aki pedig kezet emel rá, az a Chatam Szofertől fog büntetést elszenvedni. Ha valakinek bármi gondja van ezzel, akkor ott vannak a rabbinikus bíróságok, hozzájuk kell fordulni ítéletért, nem pedig kapcsolatokat keresni egy ilyen szent ügy eldöntésére” – zárta szónoklatát az ortodox közösség rabbija.

A küzdelem holnap a bíróságon folytatódik.

*

Időközben a MAOIH jelenlegi – a Somré Hadasz/Hitőr Egylet által vitatott státuszú – elnöke, Keszler Gábor közleményben reagált a tüntetésre.

[popup][/popup]