Fázunk

Írta: Somré Hadasz/Hitőr egylet - Rovat: Közösség

Van Budapesten egy kis zsidó közösség, ahol több mint száz éve mindmáig mindennap van ima – reggel és este.
Van egy saját imatermük, melyet a szomszéd épület üzemeltetése teljesen ingyen fűt, egész télen.
És van egy vezetés, mely nem engedi be őket ebbe az imaterembe. Ehelyett egy teljesen más célra tervezett helyiséget (általuk bezárt éttermet) fűt, mely azonban a jelentős befektetett fűtésköltség ellenére sem melegszik be.

Sász Chevra enteriőr, amikor még lehetett ott imádkozni

Történik mindez azon szervezet neve alatt, mely büszke arra a reputációjára, hogy ők tesznek a legtöbbet a vallásos zsidó életért Magyarországon.

Hihetetlen?

Magunk sem hinnénk, ha nem tapasztalnánk napról napra. Immáron lassan ötödik hónapja.

A „Sasz Chevra” nevű kis imaház a Kazinczy utcai zsinagóga épületegyüttesének a része. A MAOIH új, EMIH-közeli vezetése még július 20-án lezáratta, felújításra hivatkozva. Felújítás azóta (öt hónapja) nem történt – leszámítva a teljes felszerelés eltávolítását és a parketta felcsiszolását.

Az imádkozó közösséget a Hanna étterembe terelték, melyben lassan helyet kapott a Tóraszekrény, a bima, a mechice, a könyvespolcok.

Lassan, de biztosan eljött a tél. A Hanna éttermet néhány elavult elektromos hősugárzó fűti – a hőmérséklet legjobb esetben sem éri el a 18 fokot. (Az utóbbi napokban a fűtés teljesen elromlott, így ma reggel 14 fokban imádkoztunk.)

Mindeközben a hitközség új vezetése rendszeresen panaszkodik a nehéz anyagi körülményekre. Ezt az elektromos fűtést valóban komoly összeg üzemeltetni.

De miért nem megyünk át a Sasz Chevrába? Annak a fűtése – ingyen és bérmentve – folyamatosságában megoldott.

A kérdésre kapott válaszok éppolyan furcsák, mint maga a szituáció: „A Sasz Chevra felújítását megakadályozta egy műemlékvédelmi eljárás.” De a Sasz Chevra nem műemlék! A mellette lévő nagyzsinagóga valóban műemlék, mely védelemre szorulna – az viszont nagyszerűen működik, a turisták előtt most is nyitva van.

Ráadásul a jelenlegi, fagyos helyzetben senki nem igényli a felújítást. A meglévő berendezést, mely most is használatban van a Hanna étteremben, ugyanígy tudnánk használni a fűtött helyiségben is. Csak a kulcsra lenne hozzá szükség…

A hitközség vezetése felajánlott még egy helyiséget, egy kis imatermet az étterem mellett, melyben azonban nincsen lehetőség női szakasz kialakítására. Mivel rendszeresen járnak nők az imára, ez a lehetőség nem valós alternatíva.

(Ezt csak azért tartjuk fontosnak leírni, hogy elejét vegyük egy esetleges viszontválasznak, mely ismét felajánlja a kis imatermet. Nem is tudunk ott imádkozni, és az sem szolgálja a hitközség gazdasági érdekeit. Ismét: miért kellene fűtésre költenünk, ha már eleve van egy jól fűtött helyiségünk?)

Október 7-e óta – érthető módon – mi is tartózkodtunk attól, hogy belső konfliktusokat „kitálaljunk”. Ezért most is tartózkodtunk attól, hogy ennél sokkal keményebb megfogalmazást használjunk.

Ehelyett csak reménykedünk abban, hogy Hanuka fényei és az áldott emlékű lubavicsi Rebbe tanításai felébresztik a megtérés szellemét, az irgalmat és a szeretetet a zsidó hittestvérek iránt, és nem hagyják tovább fagyoskodni az imádkozni vágyó lelkeket.

 

Hivatkozások és időrend:

  1. A MAOIH új vezetősége bezáratta a Kazinczy utcai nagyzsinagógát, Szombat.org, 2023. július 20.
  2. Az ortodoxia hívei zsinagógájukból kiszorulva, a Hanna étteremben kellett, hogy imádkozzanak, Szombat.org, 2023. július 27.
  3. „Kevesebb beszéd, több tett!” – Oirechman Shmuel Facebook bejegyzése a Sasz Chevra parkettacsiszolásáról, 2023. augusztus 2.
  4. Oirechman Shmuel Facebook bejegyzése a Sasz Chevra megújulásáról, 2023. augusztus 23.
  5. „Addig nem állunk meg, amíg nem teljesítjük Rebbénk kérését, hogy a világon minden zsidóról mind fizikai, mind spirituális értelemben gondoskodjunk”, Oirechman Shmuel Facebook bejegyzése, 2023. szeptember 1.

Címkék:EMIH, MAOIH, Sasz Chevra

[popup][/popup]