Az ortodoxia hívei zsinagógájukból kiszorulva, a Hanna étteremben kellett, hogy imádkozzanak

Írta: Bacskai Sándor - Rovat: Politika

A Heti TV Pirkadat című, szerda reggeli műsorában Oberlander Báruch rabbi beszélt a Tisá beáv gyásznapról és az ahhoz kapcsolódó szokásokról. Mint mondta, annak idején komoly testvérháború dúlt a zsidók között, a fiatalabbak lázadni, harcolni akartak a rómaiak ellen, de a zsidóság legitim vezetősége arra figyelmeztetett, hogy a lázadásra az egész nép ráfizethet.

Oberlander Baruch, a Chabad-Lubavics mozgalom rabbija

A műsorvezető ezen a ponton (a Youtube-videó 21. percében) közbe vetette, hogy „egyfajta testvérháború most is van, és ez nem jó dolog. A Kazinczy utcai ortodox zsinagógában Tisa beávkor előreláthatólag senki nem lesz, merthogy be van zárva.”

„De egy újságírónak nem szabad hinni. Pletykálnak. Lesznek, mert nyitva van. Nem szabad elhinni pletykát. Direkt rákérdeztem, van egy helyiség az udvaron belül, ahol fognak imádkozni.”

A műsorvezető nem erősködött tovább, hogy az ő állítása a Kazinczy templom bezárására vonatkozott. Azt sem feszegette, hogy Oberlander rabbi vajon miért minősíti újságírói pletykának a nyilvánvaló tényt.

Egyszer, valamikor, ha a rabbi a Szombatnak is hajlandó lesz interjút adni, annyi minden mellett erre is rá lehet majd kérdezni.

Addig is, néhány fotó a Tisá beáv délelőttjén a Chabad-EMIH-hez lojális új ortodox vezetés által bezáratott Kazinczy utcai imahelyekről kiszorult ortodoxokról, akik kényszermegoldásként a Hanna étteremben imádkoztak a böjtnapon:

Az ortodoxia hívei a Hanna étteremben kaptak csak helyet az imádkozásra Tisa beÁv, a Szentély lerombolásának emlék- és böjtnapján.

A lerombolt Szentély mellett saját zsinagógájukból való kiszorításukat is gyászolták az ortodoxia hívei

[popup][/popup]