Több nyugati országban is voltak Izrael-, illetve zsidóellenes megmozdulások

Írta: Szombat - Rovat: Külföld, Politika

Több nyugati országban is voltak az utóbbi napokban Izrael-, illetve zsidóellenes megmozdulások a Hamász palesztin iszlamista szervezet Izrael elleni támadása miatt helyi médiabeszámolók szerint.

Palesztinpárti tüntetők Németországban

A Samidoun palesztin radikális nemzetközi hálózat németországi ága a hétvégén megmozdulást tartott Berlin-Neuköllnben, és ezen ünnepelte a Hamász Izrael elleni támadását. A szervezet hétfő este az észak-rajna- vesztfáliai Duisburgban is tartott egy hasonló demonstrációt, amelyen amelyen száz-száztíz fő vett részt. Ezzel egy időben a zsidó állam melletti szolidaritás jegyében mintegy hatvanan gyűltek össze a közelben. A tüntetők és az ellentüntetők között összecsapások törtek ki Duisburgban, továbbá a Samidoun követőinek részéről néhányan a helyszínt biztosító rendőrökre – illetve a rendőrség közlése alapján a Die Welt című lap forgatócsoportjára – is rátámadtak. A beszámolók szerint csak a komoly hatósági jelenlétnek volt köszönhető, hogy a helyzet nem vált tömeges incidenssé. A hatóságok két palesztinpárti tüntetőt őrizetbe vettek, kedden pedig a német hatóságok letartóztatták Masaab Abu Attát, a Samidoun németországi csoportjának egyik tagját.

A Samidoun szerdára is hirdetett egy demonstrációt, ismét Berlin-Nauköllnbe, 250 fő részvételével. A szervezet hasonló demonstrációit tavasszal betiltotta a rendőrség, mert azokon lázító és antiszemita jelszavak, erőszakos kitörések és az erőszak dicsőítése voltak várhatók.

A Samidoun, más néven a Palesztin Foglyok Szolidaritási Hálózata, egy 2012-ben létrehozott szervezet, amely saját meghatározása szerint az izraeli börtönökben fogva tartott palesztin foglyok jogaiért küzd. Vezetője Khaled Barakat, akinek magas beosztása van a Népi Front Palesztina Felszabadításáért (PFLP) nevű szervezetben is. A PFLP-t Izrael és egyebek között az Egyesült Államok és az Európai Unió is terrorszervezetnek tekinti.

Az izraeli-palesztin konfliktussal összefüggésben szintén Berlin-Neuköllnben a tettlegességig fajuló jelenet zajlott le egy középiskolában október 9-én: az Ernst Abbe Gimnáziumba egy 14 éves diák palesztin zászlót lobogtatva érkezett. Egy 61 éves tanár kérdőre vonta. Beszélgetésük tartalma nem pontosan ismert, de egy mobiltelefonos videofelvételen az látható, hogy szóváltásukba egy 15 éves diák is bekapcsolódott, végül a jelenet odáig fajult, hogy a tanár arcon ütötte az egyik diákot, aki erre hasba rúgta a tanárt, utóbbi a földre esett. Az ügyben érintettek ellen rendőrségi eljárás indult.

Ugyancsak 9-én Berlin-Marzahnban több család vált gyűlölet-bűncselekmény áldozatává egy játszótéren. A rendőrségi beszámoló szerint egy ismeretlen férfi antiszemita szidalmakkal illette a Mehrower Allee egyik udvarán játszó gyerekeket és szüleiket, és leköpte egy bevándorló gyökerű család tagjait. A gyanúsított náci karlendítéssel üzent, kézmozdulattal lövést szimulált feléjük, majd elsétált. A rendőrség nyomozást indított az ügyben.

Szombaton a Die Welt forgatócsoportját Neuköllnben egy arab származású férfiakból és egy nőből álló csoport megfenyegette és arra kényszerítette, hogy törölje felvételeit, amelyeken a Hamász-támadásra adott berlini utcai reakciók szerepeltek.

Ausztriában nagy felháborodást keltettek az ORF közszolgálati televízió beszámolója szerint a szombati palesztinpárti megmozdulások. A bécsi Ballhausplatzon, ahol az osztrák kancellár hivatalára a szolidaritás jegyében kitűzték az izraeli zászlót, a tüntetők palesztin zászlókat lengettek.

A franciaországi zsidó közösség, amely a legnagyobb Európában, szintén kifejezte szolidaritását Izraellel.

Bár konkrét fenyegetést nem kapott Franciaország, a politikai reakciókat követően Emmanuel Macron felszólította belügyminiszterét, hogy fokozottan ügyeljen a zsidó közösség által látogatott helyek, például zsinagógák és az iskolák biztonságára, és országos szinten elemezze az esetleges fenyegetéseket. Gérald Darmanin ennek megfelelően bejelentette, hogy megerősítik a franciaországi zsidó közösségi helyek védelmét.

Fokozott járőrtevékenységet kezdett vasárnap a londoni rendőrség a brit főváros több negyedében, miután közleménye szerint “számos incidens” történt Londonban a Gázai övezetet uraló Hamász radikális iszlamista csoport Izrael elleni támadásával összefüggésben.

A Scotland Yard nem részletezte a közleményében említett incidensek mibenlétét, de a közösségi médiafelületeken több olyan felvétel is megjelent, amelyeken palesztin zászlókat lobogtató, nagy sebességgel haladó járművek láthatók a londoni utcákon.

A rendőrség a vasárnapi közlemény szerint “tudatában van” e felvételek megjelenésének és “számos egyéb incidensnek” is, és ezek nyomán erősítette járőrtevékenységét London egyes városrészeiben, azzal a céllal, hogy “látható” legyen a jelenléte ezekben a negyedekben.

Vizsgálatot indítottak kedden az ausztrál hatóságok, mert a sydneyi operaház előtt egy kis csoport palesztinbarát tüntetést tartott, és egy videofelvétel tanúsága szerint nagyon úgy fest, hogy antiszemita szlogeneket skandáltak.

Hétfőn nagyjából ezer ember palesztinokat támogató demonstrációt tartva végigvonult Sydney belvárosától az operaházig, amelyet az ausztrál kormány az izraeli zászló színeivel világított ki.

Az operánál történtekről egy egyelőre nem igazolt hitelességű videofelvételt osztott meg az Ausztrál Zsidó Szövetség, amelyen az látható, hogy egy kis csoport világítópatronokat gyújt meg, és azt kiabálják: “gázosítsátok el a zsidókat!”. A felvételt a Sky News is közzétette.

Anthony Albanese ausztrál miniszterelnök kedden rettenetesnek minősítette ezeket az eseményeket. (MTI)

Kapcsolódó cikk:

Olaf Scholz: Németország rendíthetelenül kiáll Izrael mellett

[popup][/popup]