Olaf Scholz: Németország rendíthetetlenül kiáll Izrael mellett

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Németország rendíthetetlenül kiáll Izrael mellett – jelentette ki Olaf Scholz német kancellár vasárnap Berlinben a Hamász palesztin szélsőséges szervezet Izrael elleni támadásával kapcsolatban.

Olaf Scholz

A kancellár rendkívüli sajtónyilatkozatában aláhúzta, hogy Izrael biztonsága Németország számára államérdek, és ez „különösen érvényes a mostani nehéz órákban”, az iszlamista Hamász újabb „barbár” támadásának idején.

Ismertette, hogy telefonon beszélt Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel, akit biztosított Németország szolidaritásáról. Közölte, hogy megvitatja a helyzetet az amerikai, a francia és az egyiptomi elnökkel és a brit miniszterelnökkel. Mint mondta, „a lehető leghatározottabban elítéljük a Hamász akcióit, és mindent megteszünk, hogy ez a támadás ne váljon kiszámíthatatlan következményekkel fenyegető tűzvésszé”, amely az egész közel-keleti térséget lángba borítja.

Olaf Scholz élesen elítélte a Gázai övezetet ellenőrző szélsőséges iszlamista palesztin szervezet támadását üdvözlő németországi demonstrációkat is. Aláhúzta: a kormány nem tűri el, hogy bárki is „a mi utcáinkon ünnepelje az Izrael elleni förtelmes támadásokat”. Hozzátette, hogy „a szenvedés, a pusztítás, ennyi ember halála nem lehet ok arra, hogy bárki is örüljön”. (MTI)

[popup][/popup]