Brit belügyminiszter: Félő, hogy megismétlődnek a brit zsidó közösség elleni korábbi atrocitások

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Suella Braverman brit belügyminiszter szerint egyértelműen fennáll annak a kockázata, hogy a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet Izrael elleni támadásának hatására megismétlődnek a brit zsidó közösség elleni korábbi atrocitások.

Palesztinpárti tüntetők Izrael londoni nagykövetsége előtt október 9-én

A brit belügyminisztérium kedd esti ismertetése szerint Braverman levelet intézett az angliai és a walesi rendőrkapitányságok parancsnokaihoz, kifejtve: a szomorú tapasztalatok arra vallanak, hogy valahányszor Izraelt támadás éri, az iszlamisták és más rasszisták a jogos izraeli védelmi intézkedéseket használják ürügyként arra, hogy gyűlöletet szítsanak a brit zsidók ellen és fokozott félelmet keltsenek a zsidó közösségeken belül.

A múltban ennek megnyilvánulásai közé tartoztak a zsidó üzleti vállalkozások elleni vandál cselekmények, az emlékhelyek és a vallási intézmények meggyalázása, a zsidók ellen elkövetett fizikai és verbális utcai támadások, a zsidó lakónegyedeken antiszemita gyalázkodás közepette keresztülhajtó autókonvojok, valamint az online felületeken megjelenő antiszemita megnyilvánulások elszaporodása – áll a brit belügyminiszter keddi levelében.

Suella Braverman leszögezi: nyilvánvaló annak a kockázata, hogy a mostani izraeli-palesztin konfliktus hatására ezek a jelenségek megismétlődhetnek.

A belügyminiszter szerint az izraeli civilek lemészárlása, idősek, nők és gyerekek túszul ejtése nyomán könnyű belátni, hogy milyen elborzasztó hatást gyakorolhat a zsidó közösségekre a Hamász terrorszervezet jelvényeinek, zászlainak nyilvános használata.

(Az alábbi  videón palesztinpárti tüntetők Londonban október 9-én)

No Title

Watch as a Pro-Palestine protest takes place outside Israeli embassy in London. At least 5,000 people gathered at the demonstration, with some protesters scaling lamp posts and launching fireworks at the embassy building.

Braverman mindezek alapján kérte a rendőrségi vezetőkhöz intézett keddi levelében, hogy a rendőri állomány figyelje az ilyen potenciális kihágásokat és álljon készen a közbelépésre.

A brit belügyminiszter hangsúlyozta: nem csupán a Hamászt támogató jelképek és jelszavak adnak okot aggodalomra. Braverman éppen ezért annak megfontolására is ösztönözte levelében a rendőri vezetőket, hogy a “From the river to the sea, Palestine will be free” (A folyótól a tengerbe, és Palesztina szabad lesz) jelmondat skandálása nem tekinthető-e az Izrael megsemmisítését célzó, erőszakcselekmények végrehajtására irányuló szándék kifejezésének, illetve a közrend rasszista indíttatású megzavarásának.

A brit belügyminiszter által idézett, Izrael-ellenes tüntetéseken elhangzott jelmondat arra utal, hogy az e szöveget skandálók szerint az izraeli zsidó lakosságot ki kell szorítani a Jordán folyó és a Földközi-tenger közötti területről.

A rendőrfőnökökhöz intézett keddi levelében Suella Braverman hangsúlyozza: akár a palesztin zászló más körülmények között törvényesnek minősülő lobogtatása is törvénysértőnek bizonyulhat, ha a lobogót a terrorizmus dicsőítésének szándékával használják.

A belügyminiszter kérte a rendőri vezetőket: figyeljék azt is, hogy az Izrael-ellenes demonstrációkon nem tűnnek-e fel olyan jelképek, mint például a horogkereszt. (MTI, Kertész Róbert)

[popup][/popup]