Mást mond találkozójukról a magyar diplomata, mást az amerikai zsidó szervezetek

Írta: Lázár György - Rovat: Külpolitika, Politika

Magyar Levente külügyi államtitkár nemrég amerikai zsidó szervezetekkel tárgyalt New Yorkban, de egynémely elhangzottakra vendég és vendéglátók másképp emlékeznek.  

krinsky-magyar-levente

Kumin Ferenc New York-i konzul, Jehuda Krinsky, az egyik legbefolyásosabb Chabad rabbi, Magyar Levente államtitkár és Szabó György, a Mazsök kuratóriumának elnöke

Magyar Levente Brooklynban vallásos zsidó közösségek – köztük magyar gyökerű csoportok – vezetőivel és képviselőivel találkozott. Eszmét cserélt a lubavicsiakkal, szatmári haszidokkal és a munkácsi főrabbival is. Tárgyalt a magyar kormány zsidó temető programjáról. A Simon Wiesenthal Központban is járt és találkozott a Zsidó Világkongresszus (WJC) képviselőjével, az Amerikai Zsidó Bizottság (AJC) két igazgatójával, valamint a magyar gyökerű,  vallásközi párbeszédet szorgalmazó Arthur Schneier rabbival is.

Mindez remek diplomácia munkát sejtet, de Magyar Levente egy meghökkentő kijelentést is tett: egy kérdésre válaszolva elmondta az MTI-nek, hogy „találkozásai alkalmával nem volt olyan zsidó partnere, aki ne minősítette volna túlzónak Samantha Power amerikai ENSZ-nagykövet minapi beszédét, amelyben a diplomata a magyarországi vélelmezett antiszemitizmusról is szólt. Magyar Levente közölte: tárgyalópartnerei is tisztában voltak azzal, hogy torzított információk és valószínűleg szándékosan félrefordított mondatok nyomán születnek az ilyen túlzó minősítések.”

Rövid időn belül tiltakozott a Simon Wiesenthal Központ, az Amerikai Zsidó Bizottság (AJC). Mindkét közlemény hangsúlyozta , hogy ők soha nem minősítették túlzónak Samantha Power amerikai ENSZ-nagykövet minapi beszédét, arról nem is volt szó a találkozókon… stb. A Simon Wiesenthal Központ egyenesen „teljes koholmány”-nak (total fabrication) nevezi Magyar Levente nyilatkozatát.

A szatmári haszid közösség közleménye hangsúlyozta, hogy bár a közösségen belül vitatkoztak Samantha Power beszédéről, de „bármit is mondtak a külügyminiszternek (sic), ezt nem a szatmári közösség hivatalos képviselője tette”.

A Chabad Lubavics mozgalom nem határolódott el Magyar Levente kijelentésétől. Baruch Oberlander rabbi, a mozgalom egyik magyarországi vezetője úgy nyilatkozott a Jerusalem Postnak, hogy „nem tudja pontosan, mi hangzott el Samantha Power beszédében, de személy szerint úgy véli, a magyarországi antiszemitizmusról szóló híreket a külföldi média felfújja” („talk of antisemitism in Hungary by foreign media is inflated”).

*

A magyar-amerikai kapcsolatok kényes fázisban vannak és az antiszemitizmus elleni magyarországi fellépés érzékeny téma.  Az amerikai zsidó szervezetek próbálnak együttműködni a magyar kormánnyal, de amikor olyan nyilatkozatokat adnak Budapesten a szájukba, hogy ők elítélik saját kormányukat – akkor nagyot roppan a bizalom.

Címkék:AJC, Chabad Lubavits, Magyar Levente, Samantha Power, SWC, szatmári haszidok

[popup][/popup]