Takács Szabolcs: Schmidt Mária nem vesz részt a Sorsok Háza kialakításában

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Az államtitkár arra is utalt, hogy várható egy olyan kormányzati döntés, amely Schmidt Máriát és alapítványát formálisan is kizárja a Sorsok Háza ügyeiből.

Takács Szabolcs

A Jerusalem Post szerint június 7-én Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség Európai uniós politikák kialakításáért és koordinációjáért felelős államtitkára levelet intézett a Nemzetközi Holokausztemlékezet Szövetséghez (IHRA), amelyben megerősítette, hogy „a sokak által bírált és holokauszt-revizionistaként számon tartott” Schmidt Mária – így fogalmaz a jpost.com beszámolója – nem vett részt a Sorsok Háza múzeum új operatív bizottsága által javasolt alapkoncepció kidolgozásában.

„A mondorfi IHRA plenáris ülés elé terjesztett alapkoncepciót (vision document) egyedül a Köves Slomó rabbi által képviselt EMIH és nemzetközi csapata dolgozta ki, és abban Schmidt professzor nem vett részt” – szögezi le levelében Takács.

2018-ban a magyar kormány határozatot fogadott el, amelyben a Sorsok Háza tulajdonjogát az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközségekre (EMIH) ruházta azzal, hogy a múzeum kialakításában a Schmidt Mária által vezetett Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítványnak is részt kell vennie.

Az izraeli lap összefoglalója szerint Schmidt Mária olyan történelmi narratívát képvisel, amely egyenlőségjelet tesz a náci és kommunista rezsimek közé; ezt számos tudós a holokauszt-revizionizmus egyik formájának tartja, amelyet közép- és kelet-európai országok kormányai arra használnak, hogy felmentsék országukat a nácikkal történt kollaboráció vádja alól.

Schmidt jelenléte a Sorsok Háza projektben ezért a Jad Vasem és holokauszt-kutatók erős ellenkezését váltotta ki.

Szeptember óta azonban Köves Slomó rabbi új operatív bizottságot alakított, amely új alapkoncepciót dolgozott ki az állandó kiállítás céljait és narratíváját és megközelítését illetően. Június elején Köves azt nyilatkozta a Jerusalem Postnak és a magyar médiának, hogy miután Schmidt Mária ebben nem vett részt, a bírálóknak meg kellene változtatni álláspontjukat.

Június 6-án Gulyás Gergely, a Miniszterelnökségi Hivatalt vezető miniszter a fentieknek ellentmondó nyilatkozatot juttatott el az MTI-hez. Eszerint „a Sorsok Háza múzeum végleges koncepciójáról a kormány fog dönteni, és ennek kialakításában a kabinet továbbra is számít mindkét közreműködő szervezetre, a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítványra és az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközségre (EMIH)”.

Takács viszont, aki a magyar delegációt vezette az új koncepció IHRÁ-nak történt bemutatásakor, június 7-én kelt levelében azt írta, hogy Gulyás csupán arra utalt, hogy az eredeti kormányhatározat változatlanul érvényben van. „Ami viszont a legfontosabb, hogy csak Köves rabbi és nemzetközi csapatának koncepciója kapott zöld jelzést a minisztertől” – írta Takács. „A végső koncepció csak az után kerül elfogadásra, hogy a projektben részt vevő nemzetközi és hazai szakértők közreműködését a kormány, és csakis a kormány megerősíti. Csak ha béke lesz a múzeum projekt körül, akkorra várható az újabb kormányhatározat” – tette hozzá.

A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Közalapítvány elhárította a Post kérdését a múzeum kialakításában történő részvételre vonatkozóan, hivatkozva Gulyás június 6-i nyilatkozatára.

Georges Santer nagykövet, az IHRA elnöke azt nyilatkozta a Postnak, hogy Gulyás kijelentése „nem különösebben változtatott” az IHRA álláspontján. „Amint az IHRA nyilatkozatában áll, a szervezet arra számít, hogy Schmidt Mária nem vesz részt a projektben.”

Santer megjegyezte, hogy az IHRA kész saját szakértőkből álló csoport létrehozására, akik javaslataikkal támogatnák az új operatív bizottságot és ez „a nemzetközi és magyar részvételtől függ” – itt nyilván a Mazsihisz, valamint más külföldi tekintélyes szakértők bevonására utalt.

Köves rabbi, Takács államtitkár és mások meghallgatása után az IHRA nyilatkozatot adott ki, amelyben „üdvözölte fentiek kijelentését arról, hogy a sokak által bírált történész, akinek a korábbi koncepció kialakításában kulcsszerepe volt, nem kap szerepet a Sorsok Háza új víziójának kialakításában és a további munkálatokban.”

A Jerusalem Post cikke nyomán Bassa László

Címkék:Köves Slomó, Schmidt Mária, Sorsok háza

[popup][/popup]