Szexuális visszaéléssel vádolják a német reformzsidó rabbiképző tanárát

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Walter Homolka rabbi, a németországi Potsdamban működő Abraham Geiger Kolleg társalapítója és rektora lemondott minden tisztségéről, miután a Die Welt című német lap részletes cikkében Homolka házastársának (aki szintén férfi) szexuális visszaéléseiről közölt részleteket.

Walter Homolka (Fotó Flickr.com)

A Die Welt cikke után Homolka bejelentette, hogy a továbbiakban nem kívánja aktívan ellátni feladatait a zsidó közösségben és a potsdami egyetemen.

“A mai újságokban megjelent vádak fényében szeretném személyes megdöbbenésemet kifejezni. Fáj, hogy ilyeneket kell olvasnom” – áll a Homolka által kiadott közleményben.

“Egész életét a liberális judaizmus szolgálatában töltötte, és igyekezett elősegíteni a zsidó hagyományok bátor és kreatív megújításának lehetőségeit, valamint a zsidó közösség életébe való bekapcsolódás különféle módozatait” – áll a közleményben. Homolka részleteiben nem reagált a Die Weltben leírt vádakra.

A Der Tagesspiegel szerint Homolka házastársa, Hartmut Bomhoff, aki maga is oktatóként dolgozott a főiskolán, állítólag 2019-ben szexuálisan explicit, zaklató tartalmú videót küldött egy diáknak. Homolka és férje állítólag először megerősítette ezt, de néhány nappal később egy ügyvédi iroda állítólag megpróbálta megakadályozni az erről szóló jelentés közzétételét.

A Der Tagesspiegel idézte Jonathan Schorschot, a potsdami egyetem zsidó és vallástudományi intézetének professzorát, aki azt mondta, hogy további visszaélésekről, köztük szexuális zaklatásról értesült. Az ügyben az egyetemen vizsgálóbizottságot hoztak létre.

A Die Welt riportja Homolkát hatalommal való visszaéléssel is megvádolta. Eszerint az Abraham Geiger Kolleg intézményében állítólag “a félelem légköre” uralkodott és Homolka egy ízben “kiradírozással” fenyegette meg ellenfeleit.

Homolka az általa 1999-ben (társ)alapított Abraham Geiger Kolleg rabbiszeminárium rektora és ügyvezető igazgatója egyidejűleg. Az intézmény a potsdami egyetemhez tartozik, és évek óta képez rabbikat és kántorokat.

A szeminárium széleskörű támogatást élvez: támogatja a német szövetségi kormány, Brandenburg tartomány, a Német Tartományok Oktatási és Kulturális Miniszteri Konferenciája, a Németországi Zsidók Központi Tanácsa, valamint a Leo Baeck Alapítvány.

A szeminárium a World Union for Progressive Judaism, a reformmozgalom világszintű ernyőszervezetének tagja. Homolka alapította a Zsidó Kántorképző Intézetet is, amelynek elnöki tisztét is betöltötte. Homolka ezen kívül a francia Becsületrend és számos más kitüntetés és elismerés birtokosa, az európai reformzsidóság egyik legismertebb reprezentánsa.

“Megdöbbenéssel értesültünk arról, hogy a die Welt információi szerint az Abraham Geiger Kolleg intézményében állítólag több esetben történt szexuális zaklatás” – írta pénteki közleményben Josef Schuster, a Németországi Zsidók Központi Tanácsának elnöke.

“Egy rabbiképző intézmény esetében az ilyen riportok megdöbbentenek” – írta Schuster. “Az egész helyzetet a lehető leggyorsabban és átfogóan tisztázni kell. Ezt csak olyan szakértők tehetik meg, akik függetlenek az Abraham Geiger Kolleg intézményétől”.

A Die Welt értesülése szerint a Potsdami Egyetem hattagú vizsgálóbizottságot állított fel. (jpost.com)

*

Az ügynek magyar vonatkozása is van: A Potsdami Egyetem Zsidó Teológiai Fakultása (melynek Homolka a vezetője) és az OR-ZSE együttműködési megállapodást kötöttek 2019-ben, amelyet a két intézmény vezetője írt alá, s ezt a megállapodást 2021-ben megerősítették. Ez alkalomból az OR-ZSE rektorhelyettese díszoklevelet adott át Walter Homolkának.

Florian Schweigert professzor, Manja Schüle, Brandenburg tartomány oktatási minisztere, Vajda Károly, az OR-ZSE rektora és Walter Homolka 2022. február 28-án a Rumbach utcai zsinagógában

Az ügyről tudósító neokohn portál már az együttműködés megszűntetését vizionálja, ami azonban nem látszik indokoltnak: a rektor esetleges kifogásolható magatartása nem teszi hiteltelenné egy egész intézmény tudományos és oktató munkáját.

Címkék:reform rabbiképző, Walter Homolka, zaklatás

[popup][/popup]