Svájci antiszemitizmus kiskáté

Írta: Polgár György/Düsseldorf - Rovat: antiszemitizmus, Külpolitika, Politika

Egy svájci alapítvány új honlappal kíván segítséget nyújtani a zsidóellenességgel szemben fellépőknek.

Az alpesi országban ebben az évben eddig 54 rasszista megnyilvánulás vált ismertté. A fejlemény aggasztó, mivel tavaly egész évben 41 ilyen esetről tudtak.

A Rasszizmus és Antiszemitizmus Elleni Alapítvány (GRA) oktatási és tudományos szakemberekkel, újságírókkal és politikusokkal karöltve a minap indította útjára a Felismeri a mindennapokban az antiszemitizmust? c. honlapot. A honlap tizennyolc sztereotip antiszemita kijelentést, illetve a médiában megjelent konkrét esetet dolgoz fel. Egyesek egyértelműen antiszemita megnyilvánulások, mások rejtett zsidóellenességet tartalmaznak. A szerzők elmagyarázzák az állítások hátterét, javaslatot adnak arra, hogyan lehet reagálni a villamoson, a focipályán, az iskolában, a munkahelyen vagy akár ismerősekkel folytatott beszélgetések során elhangzottakra. Végül felsorolják, hová lehet további segítségért fordulni, vagy hol található még több információ.

A látogató böngészhet a kijelentések között, de lehetősége van arra is, hogy téma szerint nézzen utána, miket mondtak-írtak a zsidókkal szemben ellenséges emberek.

Így például az „Antiszemitizmus az interneten”, „A zsidó mint idegen” és „Közel-keleti konfliktus” címszavak alatt egy online hírportál beszámolójához, melyben arról írnak, hogy a svájci állam anyagilag hozzájárul a zsidó intézmények biztonsági felügyeletéhez, valaki a következő kommentárt írta: „Miért nem Izrael fizet, ha a zsidók mindenáron biztonságot akarnak? Egyetlen más vallásnak sincs szüksége ilyen biztonsági berendezésekre, egyik sem kap pénzügyi támogatást.”

A háttérmagyarázatból megtudhatjuk, hogy ez a megjegyzés több szempontból is problémás: egyrészt azt sugallja, hogy a svájci zsidók nem igazán polgárai az országnak, hanem idegenek, másrészt a zsidók nagyon anyagiasak, harmadrészt pedig hajlamosak túlzásba vinni biztonsági igényeiket. Az utolsó célzás esetében fontos tudni, hogy nem egyszerűen a zsidók akarnak nagyobb biztonságot, hanem az utóbbi idők antiszemita merényletei miatt ez szükségessé vált.

A lehetséges reakciók: „Miért kellene egy másik országnak svájci állampolgárok biztonságát szavatolnia? Vagy „Nem gondolod te is, hogy Svájc, mint állam minden állampolgára biztonságáért felel, a vallásuktól függetlenül?”

A weboldal a német stopantisemitismus.de svájci megfelelője.

Címkék:antiszemitizmus, kiskáté, Svájc

[popup][/popup]