Semjén Zsolt fogadta a Netanjahu által menesztett Arje Derit

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Az izraeli kormánykoalíció második legnagyobb pártja, a főként szefárdi ortodox zsidókat képviselő Sász elnökét, Árje Derit informális találkozón fogadta a Karmelita kolostorban Semjén Zsolt, nemzet- és nemzetiségpolitikáért, egyházpolitikáért és egyházdiplomáciáért felelős miniszter, miniszterelnök-helyettes, a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke.

Semjén Zsolt, Köves Slomó (balra), átellenben középen Arje Deri

A találkozó fókuszában a magyar-izraeli általános és gazdasági kapcsolatok álltak, a találkozón részt vett Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija is.

Méltatták a magyar-izraeli kapcsolatokat, Deri Izrael Állam nevében megköszönte Magyarország elkötelezett kiállását a zsidó állam mellett a különböző nemzetközi fórumokon, Izrael „egyik legközelebbi szövetségeseként” jellemezve Magyarországot.

Az izraeli politikus szintén köszönetet mondott Magyarország Kormányának a hazai zsidó közösségek felé nyújtott támogatásért, méltatta a zsidó élet elmúlt években megfigyelhető reneszánszát és dicsérte, hogy “a kormány megszüntette azt az évtizedekig fennállt egyenlőtlenséget, amely miatt a tradicionális zsidó közösségek korábban hátrányt szenvedtek”.

A hírt a kormánykörökhöz közelálló EMIH lapja, a Neokohn tette közzé, mely azt is jelezte, hogy Deri beszámolt Semjén Zsoltnak a Tokaj-hegyaljai településen fellendült, elsősorban vallásos zsidó zarándok általi megnövekedett turistaforgalomra. A két politikus egyetértett abban, hogy a zarándok-desztinációk infrastruktúrájának fellendítése rendkívül fontos közös feladat.

*

Mint ismeretes, Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, a legfelsőbb bíróság korábbi döntésének eleget téve, kilenc nappal ezelőtt menesztette az adóügyi bűncselekmény miatt elítélt Arje Derit az egészségügyi és a belügyi tárcák éléről

A Sasz párt vezetőjének menesztésével Benjámin Netanjahu az izraeli legfelsőbb bíróság néhány nappal korábbi döntését hajtotta végre, amely szerint Arje Deri nem szolgálhat miniszterként, miután tavaly év elején adóügyi bűncselekmény nyomán felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték.

A bíróság akkor azért döntött letöltendő helyett a felfüggesztett szabadságvesztés mellett, mert Arje Deri az ítélet szövege szerint megígérte, hogy távozik a közéletből. A kormányfőhelyettes tagadja, hogy ilyen ígéretet tett volna.

Arról, hogy korábban egyeztetett látogatás lenne Deri pesti útja, vagy valamiféle sajátos politikai gesztus a magyar kormány, az EMIH és a Sasz háromszögében, a neokohn híre nem szól.

[popup][/popup]