Schwezoff Dávid kirúgta a Dohány utcai főrabbit (frissítve)

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Legalábbis ilyen tartalmú közleményt jelentetett meg Schwezoff Dávid ügyvezető igazgató a BZSH weboldalán (s a közleményt az MTI-nek is elküldte):

“Mély megdöbbenéssel fogadtuk, hogy a Dohány utcai beléptetési rendszerrel kapcsolatosan többen is érintettek lehetnek a tisztességtelen pályáztatásban. 
A meghirdetett tiszta és átlátható gazdálkodás kívánalmaival összeegyeztethetetlen, ha egyesek a befolyásukat üzleti vállalkozások tisztességtelen előnyszerzése érdekében használják fel.
A mai napon felmondtam Dr. Fröhlich Róbert főrabbi és Fröhlich Katalin jogviszonyát.”
Frölich Róbert főrabbi

Frölich Róbert főrabbi

A beléptetési rendszerrel kapcsolatos ügyről ma a Magyar Nemzet jelentetett meg tendenciózus cikket. A hitközség vezető köreiben úgy sejtik, hogy az ügyvezető igazgató környezetéből informálták a kormánypárti napilapot.
Az ügy hátterében a Dohány utcai zsinagóga beléptetőrendszerének pályáztatásával kapcsolatos viták mellett az áll, hogy a korábban Schwezoffot támogató, és megválasztását segítő Dohány utcai zsinagógai körzet, illetve vallási vezetője, Frölich Róbert kihátrált a vitatott múltú és jelenű ügyvezető igazgató mögül, akinek így nincs esélye, hogy a személyét illető szavazáson többséghez jusson.
Schwezoff Dávid, a BZSH új erős embere

Schwezoff Dávid, a BZSH ügyvezetője

Frölich főrabbi valószínűleg nincs túlságosan megijedve, mert a BZSH-ban Schwezoff megválasztása óta tartó viták következtében gyakorlatilag ex lex állapot áll fenn: nincs elnök, nincs működőképes elöljáróság, nincs vezető elöljáró. Január 15-re pedig BZSH-közgyűlést hívtak össze, melynek egyetlen pontja Schwezoff Dávid felmentése tisztségéből.

Rövidesen riportban számolunk be a beléptetési rendszerrel kapcsolatos meghívásos pályázatról, és az ezzel kapcsolatos vitákról.
*
Fröhlich Róbert főrabbi és felesége ma 20.45-kor közölték a nyilvánossággal, hogy a Dohány utcai körzet közössége megerősítette a főrabbit tisztségében.
*
A Mazsihisz este 10-kor közleményt juttatott el az MTI-hez, amiben ez áll:  “Rendkívüli közgyűlésen dönt a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) Schwezoff Dávid ügyvezető igazgató visszahívásáról január 15-én”.
[popup][/popup]