Németország: nem kaphat állampolgárságot, aki tagadja Izrael létezési jogát

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus, Politika

A törvényt országszerte bevezetik, miután decembertől a keleti Szász-Anhalt tartomány is megkövetelte: az állampolgárságért folyamodók ismerjék el Izrael létezéshez való jogát.

A törvény szövetségi szintű bevezetését a jobbközép Kereszténydemokrata Unió (CDU) párt már tavaly szorgalmazta.

Az ötletet a Bundestag más pártjai is kedvezően fogadták. A változások értelmében az állampolgárság megszerzésének folyamata is felgyorsult. Azok, akik Németországban dolgoznak és “jól beilleszkedettnek” minősülnek, nyolc helyett már öt év után megkaphatják az állampolgárságot.

A kérelmezőknek többé nem kell feladniuk korábbi országuk állampolgárságát – ami korábban az első generációs bevándorlók számára követelmény volt Németországban. Nancy Faeser német belügyminiszter a csütörtöki változásokat “a modern Németország iránti elkötelezettségként” üdvözölte.

“Aki osztja értékeinket és erőfeszítéseket tesz, mostantól gyorsabban kaphat német útlevelet, és nem kell feladnia identitása egy részét a korábbi állampolgársággal” – folytatta.

“Ugyanilyen világossá tettük: aki nem osztja értékeinket, az nem kaphat német útlevelet”.

Itt kristálytiszta vörös vonalat húztunk, és a törvényt a korábbinál sokkal szigorúbbá tettük. Az antiszemitizmus, a rasszizmus és az emberiség megvetésének más formái kizárják a honosítást. Ezekkel szemben nincs tolerancia.”

A reformra azután került sor, hogy a RIAS, a németországi antiszemitizmust figyelő szervezet új jelentése szerint tavaly mintegy 83%-kal nőttek az antiszemita incidensek az országban, és jelentősen megnőttek az október 7-i izraeli támadás és Izrael nyolc hónapja tartó gázai katonai offenzívája után. Ezek az incidensek az antiszemita graffitiktől kezdve a fenyegetéseken át az erőszakos támadásokig mindent magukban foglalnak.

CNN

Címkék:Német útlevél

[popup][/popup]