Németország: tavaly 4782 antiszemita incidens történt – 83 százalékos a növekedés

Írta: Polgár György - Rovat: Politika

A németországi Antiszemitizmus Kutatási és Információs Központ (RIAS[i]) tegnapelőtt megjelent jelentése szerint 2023-ban ijesztő mértékben megnőtt az antiszemita incidensek száma. A szervezet egyértelmű összefüggést lát az Izrael elleni október 7-i terrortámadással.

Zepernick (Brandenburg), 2023 szeptember

A RIAS tavaly összesen 4782 antiszemita incidenst dokumentált, ami közel 83 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. Ezen esetek több mint fele, pontosabban 2787 a Hamász mészárlásait követő szűk három hónapban történt, vagyis közvetlen reakció volt a közelmúltban elkövetett erőszakra, illetve Izrael válaszára. Október 7 és az év vége között naponta átlagosan 32 ilyen esemény történt. 2022-ben ez a szám még csak napi 7 volt. Az esetek 52 százalékát az Izraellel kapcsolatos antiszemitizmus kategóriájába sorolták, vagyis Izrael állam ellen irányultak, tagadva az ország létjogosultságát. A szerzők szerint: „2023. október 7-én sok zsidó számára új korszak kezdődött: életük egy azelőtti és egy azutáni időszakra oszlik.”

Ráadásul a zsidóellenes megmozdulások október 7. óta egyre erőszakosabbá váltak. A korábbinál jóval több volt a súlyos testi sértést vagy akár életveszélyes sérülést okozó támadás. Ezek zsidó közösségek, zsidó vagy nem zsidó személyek ellen irányultak. Hét ilyen brutális incidenst dokumentáltak, amelyek közül ötöt október 7-e után követtek el.

A 2023-ban regisztrált 183 fenyegetés 64 százaléka – akár írásban, akár szóban – szintén az év utolsó negyedévében történt. A támadások áldozataival szolidaritást vállaló személyek is gyakran váltak antiszemita ellenségeskedés és fenyegetések célpontjává a közösségi médiában.

A vagyoni károkozás 60 százalékos növekedést mutatott 2023-ban. A 2022-es 205 esetről tavaly 329-re emelkedett ez a szám. Ide leginkább az emlékhelyeken, zsinagógák vagy más zsidó intézmények falára firkált graffitik tartoznak, de olyan tettek is, mint amikor tojásokat dobáltak magánházakra, amelyeken izraeli zászlót helyeztek el.

Felirat egy aluljáróban: Megölni minden rohadt zsidót! (Ludwigsburg 2023 augusztus)

Az összejövetelek központi szerepet játszottak: Az október 7. utáni időszakban a RIAS 415 antiszemita gyűlést regisztrált, amelyek többsége az Izrael-ellenes aktivizmus kategóriájába volt sorolható. A tüntetéseken különböző politikai hátterű emberek és csoportok vettek részt: jobb- és baloldali gondolkodású személyek, a politikai középhez tartozó egyének és muszlimok egyaránt. Mindazonáltal, a korábbi évekhez hasonlóan az adatszolgáltató központ az antiszemita incidensek többségét nem tudta egyértelműen konkrét politikai vagy ideológiai háttérhez sorolni. Amelyeket sikerült, azoknak főként jobboldali szélsőséges vagy összeesküvés-elméleti hátteret látott. A RIAS a bevezetőben említett 4782 megnyilvánulás alig három százalékának tulajdonít iszlámista jelleget, bár az éves szinten tapasztalt 150 ilyen jellegű megnyilvánulásból 130 az október 7-e utáni időszakra volt tehető. Az indíttatást tekintve az Izrael-ellenes aktivizmus volt a legelterjedtebb kategória, amely az összes eset 12 százalékát tette ki.

A jelentés szerint több zsidógyűlölő cselekményt jelentettek oktatási és kulturális intézményekből, azaz óvodákból, iskolákból, egyetemekről, múzeumokból és színházakból, mint korábban – összesen 471-et. Ezek közül 301-et a terrortámadás után jelentettek be. Gyakoriak voltak az olyan megjegyzések, mint „mocskos zsidó”, vagy olyan kijelentések, miszerint „a zsidók gyilkosok”, ők tehetnek a Soáért és ők a felelősek azért, ami Palesztinában történik.

Berlin, 2023. november: Antiszemita graffiti egy metróállomáson. Október és december között Berlinben számos helyszínen dokumentáltak hasonló graffitiket.

A riport összegzésként kimondja, hogy azok a negatív tapasztalatok, amelyeket a zsidó emberek már évek óta megélnek, „óriási mértékben felerősödtek, és mindennap érezhető teherré váltak”. Ezt tükrözi vissza a Németországi Zsidók Központi Tanácsának a zsidó közösségek és szervezetek elnökei körében végzett felmérésre is. A válaszadók támadásoktól való félelemről, nagyfokú bizonytalanságról számoltak be. 78 százalékuk állította, hogy életük Németországban negatív irányban változott meg. Egy másik friss felmérésből kiderül, hogy október 7-e óta a válaszadók 38 százaléka inkább tartózkodik zsidó rendezvényeken való részvételtől. 76 százalékuk pedig egyértelműen kijelentette, hogy manapság kevésbé biztonságos zsidóként élni a városukban és kerülik a hovatartozásuk láthatóvá tételét, például azzal, hogy nem viselnek nyíltan kipát vagy Dávid-csillagot.

Benjamin Steinitz, a RIAS ügyvezető igazgatója elmondta, hogy az éves jelentést riasztásnak tekinti. Az állam felelőssége, hogy a zsidók biztonságban vehessenek részt a társadalmi életben.

Felix Klein, a németországi zsidó életért és az antiszemitizmus elleni küzdelemért felelős kormánybiztos: „A zsidóellenes erőszak visszaszorítása érdekében hozott számos intézkedés azt mutatja, hogy a szövetségi kormány a 2023. október 7. óta elharapódzott antiszemitizmust kiemelt prioritásként kezeli. Nem nyugszunk a zsidógyűlölet elleni küzdelemben, amíg nem lehet olyan RIAS-jelentést közzétenni, amelyben alig vagy egyáltalán nem szerepel antiszemita incidens”.

Az idei jelentés alapján úgy tűnik, ez még egy darabig váratni fog magára.

Frankfurt am Main, 2023 október

A RIAS (Recherche- und Informationsstelle Antisemitismus). 2018-ban alakult. Célja, hogy a report-antisemitism.de portál, illetve tizenegy irodája segítségével biztosítsa a zsidóellenes események jelentését, egységes nyilvántartását és dokumentálását. A közzétett adatok az érintettek vagy szemtanúk antiszemita incidensekről szóló közlésein, valamint más szervezetek által a RIAS-nak átadott információkon alapulnak.

[popup][/popup]