Német kormányszóvivő: Igen, persze, letartóztatnánk Netanjahut

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Izrael csütörtökön élesen bírálta Olaf Scholz német kancellár hivatalának nyilatkozatát, miszerint Berlin letartóztatja és kitoloncolja Benjámin Netanjahu miniszterelnököt, ha a Nemzetközi Büntetőbíróság kiadja ellene az elfogatóparancsot.

Arra a szerdai kérdésre, hogy Berlin végrehajtaná-e az ICC esetleges letartóztatási parancsát, Steffen Hebestreit német kormányszóvivő (a képen) így válaszolt: “Természetesen. Igen, betartjuk a törvényt”.

“Elég idős vagyok ahhoz, hogy emlékezzek arra, amikor a német vezető napokkal október 7-e után idejött, és kijelentette, hogy a Hamász az új nácik. Népirtásra törekszenek a zsidók ellen. A világon sokaknak felül kellene vizsgálniuk erkölcsi iránytűjüket, és a történelem jó oldalára kell állniuk” – mondta Avi Hyman izraeli kormányszóvivő a Fox Newsnak. (Valójában Netanjahu volt az, nem Scholz, aki a német kancellár izraeli látogatása során azt mondta, hogy a Hamász pribékjei „az új nácik”.)

Izrael németországi nagykövete, Ron Prosor szintén elítélte a kijelentést az X-en (a korábbi Twitteren közzétett bejegyzésében).

“Ez felháborító!” – írta. “Az a nyilvános kijelentés, hogy Izraelnek joga van az önvédelemhez, hitelét veszti, ha a kezünk meg van kötve, amint megvédjük magunkat”.

Prosor hozzátette, hogy Németország korábbi hivatalos álláspontja, miszerint Izrael biztonságának szavatolása német államérdek (Staatsräson), ugyancsak “próbára van téve”.

ToI

[popup][/popup]