Miniszterelnök a vádlottak padján

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Hivatalban lévő miniszterelnök ellen folytatott bírósági eljárás – ilyesmire csak egy példa van a közelmúltból. Ez pedig Silvio Berlusconi, akinek hivatali ideje során sikerült az eljárás alól újabb és újabb törvénymódosításokkal kibújnia. David Horovitz, a Times of Israel főszerkesztője azt vizsgálja, vajon Netanjahu tervez-e ilyesmit, és ha igen, sikerülhet-e neki.

Netanjahu a bíróságon (forrás: Government Press Office)

Múlt év július 20-án Netanjahu lett az ország leghosszabb ideig hivatalban lévő miniszterelnöke – addig David Ben-Gurion, az első kormányfő tartotta a rekordot. Mostanáig több mint ötezer napot töltött hivatalban, először 1996-99 között, majd 11 éven keresztül, 2009 márciusától mostanáig, egyfolytában.

A mai napon, május 24- egy kevésbé boldog időszak kezdődik Netanjáhu számára: bíróság elé áll csalás, hivatali visszaélés és vesztegetés vádjával, az ezres, kétezres és négyezres akták alapján.

Bibi távolról sem az egyetlen ismert izraeli vezető, aki konfliktusba keveredett a törvénnyel. Mose Kacav korábbi minisztert, majd Izrael Állam nyolcadik elnökét, erőszak és szexuális zaklatás elkövetésében találták bűnösnek és ítélték börtönbüntetésre 2010-ben. Ő azonban már 2007-ben, a vádemelés előtt lemondott az elnökségről.

Benny Gantz és Benjamin Netanjahu május 14-én a Kneszetben (Forrás: Knesset)

Ehud Olmert az egyetlen izraeli miniszterelnök, aki ellen – korrupció vádjával – büntetőítélet született. A nyomozás idején, 2008 nyarán jelentette be közeli lemondását, majd magas rangú politikusok – köztük Netanjahu – sürgetésére egy év múlva ezt meg is tette, még a vádemelés előtt. Miután sikertelenül fellebbezett, 2016-ban kénytelen volt börtönbe vonulni. Olmert ellen hivatalba lépése előtti cselekmények miatt indítottak eljárást, Netanjáhu ellen viszont a vádat miniszterelnökként elkövetett cselekmények képezik.

Amerikában eddig három amerikai elnök ellen folyt impeachment eljárás, ami politikai (nem pedig bűnvádi) pernek számít. Brazil és dél-koreai elnököt is mozdítottak el már hivatalából. Az viszont ritkaságnak számít, hogy hivatalban lévő miniszterelnök üljön a vádlottak padján. Tony Blair hivatalban lévő brit kormányfőt bűncselekmény elkövetésének gyanújával hallgatták ki 2006-ban, de vádat nem emeltek ellene.

A három tagú bíróság: Moshe Bar-Am, Rebecca Friedman-Feldman és Oded Shaham (forrás: Justice Ministry)

A vasárnapi bírósági meghallgatással Netanjahu Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnök társaságába került. Ő többször volt hivatalban 1994–2011 között, miközben több ízben eljárás folyt ellene. Dr. Dana Blander, az Israel Democracy Institute munkatársa szerint Berlusconi váltakozó sikerrel próbálta megváltoztatni országa törvényeit, és többször is kibújt a vádemelés alól – pedig súlyos vádakat: adócsalást, kiskorú zaklatását és az igazságszolgáltatás akadályozását hozták föl ellene. 2008-ban azt is elérte, hogy ügyének tárgyalását felfüggesztették. Később mindezt alkotmányellenesnek minősítették, és az eljárások folytatódtak ellene. 2013-ban bűnösnek találták, a közhivataloktól eltiltották, börtönre ítélték, de azután azt közszolgálatra változtatták. Berlusconi visszatért a politikába és jelenleg európai parlamenti képviselő.

Netanjahu miniszterelnökként máris sikert mondhat magáénak: az ország törvényei szerint képviselőként vagy miniszterként le kellett volna mondani hivataláról a vádemelést követően. Ő azonban most arra hivatkozhat, hogy az izraeli közvélemény már meghozta a döntést ügyében. A márciusi választásokat követő koalíciós tárgyalások után, május 17-én a Kneszet többsége bizalmat szavazott kormányának, és ismét beiktatták miniszterelnöknek.

Amikor Ehud Olmert ügyét vizsgálták, Netanjáhu kijelentette: „Miniszterelnök vádeljárással a nyakában nem rendelkezik erkölcsi és közfelhatalmazással arra, hogy Izrael Állam szempontjából fontos döntéseket hozzon.” Múlt novemberben Benny Gantz, a kék-fehérek vezetője, emlékeztetett erre, és Bibi lemondását követelte. Mostanra viszont átállt, mert az új kormány hadügyminisztere és „alternatív miniszterelnöke” lett.

Bejamin Netanjahu és Ehud Olmert

A vég nélküli politikai csatározások közepette, három egymást követő választáson is a vereség szélén táncolva Netanjáhu fáradhatatlannak és elpusztíthatatlannak bizonyult. Kvalitásaira a tárgyalásokon is nagy szüksége lesz.

Az eljárás akár három-négy évig is elhúzódhat, és nyilván tovább fokozza a feszültséget az amúgy is megosztott országban. Netanjáhu immár két éve makacsul tagadja az ellene fölhozott vádakat, és állítja, hogy az ellenzék, média, rendőrség és a közvádlók mind összefogtak ellene. Eközben a biztonsági szolgálat szigorú óvintézkedéseket vezetett be a jeruzsálemi körzeti bíróság épülete környékén.

Vasárnaptól kezdve tehát három bíró: Rebecca Friedman-Feldman, Móse Bar-Am és Oded Saham kezébe van letéve Bibi politikai jövője, jó hírneve, helye a történelemben. A miniszterelnöknek sikerült meggyőzni a választókat, de kétséges, hogy ez a támogatottság elegendő lesz-e a törvényhozás és a bírói hatalom közötti egyensúly megteremtéséhez, akár olyan törvénymódosításokon keresztül, amelyek mentesítenék a hivatalban lévő miniszterelnököt a vádeljárás alól.

A TOI cikke nyomán Bassa László

Címkék:Benjamin Netanjáhu, bíróság, vádlott

[popup][/popup]