„Megrökönyödők és vitázók”

Írta: Heisler András - Rovat: Hagyomány, Politika

Heisler András, a Mazsihisz elnöke válaszol az Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem zsinagógájába kinevezett ortodox végzettségű vallási vezető kapcsán felmerült kérdésekre.

Heisler András (Fotó: mazsihisz.hu)

Tisztelt Balázs Gábor Rektorhelyettes Úr, Kedves Barátom!

A Bet Jehuda zsinagógai közössége az utóbbi években – mint írod – teljesen önállóan, a BZSH körzeteként működik, így az OR-ZSE vezetésének formálisan nincs beleszólása a zsinagóga életébe. Ezért nem kaptál hivatalos értesítést, utólag belátom, kaphattál volna. Korábban az OR-ZSE tanzsinagógájaként e közösség közvetlenül a Mazsihiszhez tartozott. Érdemes megkonzultálnod ennek a változásnak kezdeményezőjével, miért tartotta fontosnak az átalakítást. Én akkor sem értettem és ma sem tudom az okát.

Az OR-ZSE vezetésének véleményét hivatalos formában ugyan nem kérte ki senki, de Binjamin rabbi (Szántó-Várnagy Ádám) beszélt az OR-ZSE vezetőivel, sőt esetleges együttműködés lehetősége is szóba került az egyetemmel, természetesen a zsinagógai rabbiteendők említése mellett. Mi is beszéltünk erről és jelezted, hogy elég bátor döntés egy ortodox végzettségű rabbit szerződtetni a neológ OR-ZSE-ban működő neológ Bet Jehuda közösségéhez. Igazad van, ebben is egyetértek veled, de mi nem riadtunk meg akkor sem, amikor egy modern ortodoxra bíztuk az OR-ZSE-t és nem bántuk meg a döntésünket. Sokat teszel az egyetemért, a Mazsihisz továbbra is számít elkötelezett munkádra! Tisztában vagyunk azzal, hogy sokszor milyen lehetetlen körülmények között kell dolgoznod neked és munkatársaidnak, köszönet érte, és sokszor erőnkön túl igyekszünk az OR-ZSE működési feltételeit biztosítani.

Mint írod, a rabbi kinevezése megrökönyödést és vitát váltott ki a neológia képviselői között. Nyilván a „megrökönyödők és vitázók” nincsenek tisztában számos ténnyel, amelyekre fel szeretném hívni a figyelmet. Binjamin rabbit – tekintettel arra, hogy nem OR-ZSE rabbidiplomával rendelkezik –  Alapszabályunk szerint vallási vezetőként foglalkoztatjuk. Binjamin rabbi nem az űrből jött ismeretlen, hanem korábban a neológ közösség aktív tagjaként funkcionált neológ zsinagógákban, imádkozott, reggelenként sokszor velem együtt, Lágymányoson. Binjamin rabbi polgári diplomával, doktori végzettséggel rendelkezik, OR-ZSE kántorszakot végzett, és ortodox rabbidiplomáját ezeket követően szerezte meg. Családi háttere olyan, mint bármelyikünké, budapesti, neológ közösségből érkezett.

A „megrökönyödők és vitázók” sem a képességeit, sem elkötelezettségét, sem tudását nem kifogásolják. Kizárólag az ortodox rabbi diplomát! Pedig érdemes lenne picit belegondolni, hány és hány neológ rabbi végzett a történelem során reform rabbiiskolában, vagy tanult ortodox jesivában, hogy aztán a magyarországi neológia legjelentősebb szereplőivé váljanak.

Binjamint a munkája alapján kell minősíteni. Első napjait – ismereteim szerint – jól indította. Feladatát úgy vállalta el, ha ragaszkodhat a mehicéhez (férfiakat és nőket elválasztó berendezési tárgy a zsinagógában – A szerk.), ehhez kérte a közösség hozzájárulását, és megkapta. Maga a bűvös mehice számos neológ közösségben létezik. Megjegyzem, még a Dohány utcai zsinagógában is volt egy bátortalan kísérlet bevezetésére, de azt a közösség nem fogadta el. Minden rabbi alakítja a templomi szokásokat, de fontos, hogy a templomjárók egyetértésével és törvényeink betartásával tegye. Volt olyan zsinagógánk, ahol korábban orgona kísérte az Istentiszteleteket, aztán volt, ahol vegyes kórus énekelt, majd a helyi rabbik kezdeményezésére megváltoztak e szokások is.

Vajon a „megrökönyödők és vitázók” miért voltak oly’ csendesek, amikor két éven keresztül a Bet Jehuda zsinagóga rabbi nélkül működött? Vajon miért hallgatnak, amikor néhány neológ zsinagógában magyarul alig beszélő, a neológiát és a magyarországi zsidóság tradícióit, történelmét legkevésbé sem ismerő chabad rabbik működnek? Igen, a neológ rabbiutánpótlás nehézségekkel küzd. Találtunk már megfelelő külföldi rabbit, szerződésének aláírását megelőzően azonban elijesztették tőlünk. Most ugyanezt akarják tenni Binjaminnal is.  Meggyőződésem szerint, akkor hibát követtünk el. Újra ebbe a folyóba nem szabadna belelépni.

Binjamin rabbi elkezdett dolgozni. Nem ő a felelős azért, hogy szétvert közösséget kell felépítenie, sem azért, hogy egy OR-ZSE-n végzett rabbinknak nem sikerült korábban e közösség bizalmát elnyernie. Arra kérek mindenkit, kizárólag elvégzett munkája alapján minősítsük őt. Újra van rabbija egy sanyarú sorsú budapesti zsinagógának. Binjamin rabbi saját munkájáért, a rábízott közösségért felel, és a jövőbeni eredményeivel tud majd válaszolni a „megrökönyödőknek és vitázóknak”.

Üdvözlettel

Heisler András Mazsihisz elnök

 

Kapcsolódó cikkek:

Ha nem tudsz választani, légy liberális: ortodox rabbi a neológ rabbiképzőn

Ortodox vallási vezető az OR-ZSE tanzsinagógája élén

[popup][/popup]