Mazsihisz/BZSH – beszámoló az átvilágításról

Írta: jég - Rovat: Politika

Ma hallgatta meg a gazdasági átvilágítást végző cég tájékoztatóját a két szervezet vezetősége.

A

Heisler András és Tordai Péter távoznak a Síp utcából (Fotó: Kallos Bea/MTI)

A délután véget érő tájékoztatóról azt MTI-nek adott közleményt a vezetőség. A két elnököt, Heisler Andrást és Tordai Pétert hiába kerestük, nem vették fel a telefont.

A vizsgálat átfogó volt, számos intézményt érintett, de csak a 2013-14-es év gazdálkodására terjedt ki. Így akik a nagy leleplezéseket várták, valószínűleg csalódtak, mert ha voltak gyanús ügyek (mint pl. a Kozma utcai temető, mely körül évek óta folyik (?) a rendőrségi vizsgálat) azok a korábbi években zajlottak. Egy hírforrásunk szerint nem a nagy disznóságok, hanem a nagy szervezetlenség az, ami az átvilágításból kiderülhetett.

Mivel az eddig minden ügyet kézben tartó Zoltai Gusztáv távozásával hirtelen a napi ügyvitel is problémássá vált, az a döntés született, hogy a két elnök maga látja le az ügyvezető igazgatói feladatokat a saját területén. Az új ügyvezető igazgatót május 22-én, illetve 25-én megtartandó közgyűléseken választják meg. Személyét meghívásos pályázat útján keresik – ami azt jelenti, hogy személyes döntés alapján kérik föl a lehetséges jelölteket.

A valóban nagy kérdés azonban nem az, hogy ki lesz az ügyvezető igazgató, hanem hogy az 1990-ből megmaradt egyszemélyi irányítás rendszerét (erős igazgató – gyenge elnök) fölváltja-e egy új rendszer, amelynek alapja a felelősségek szétválasztása, a gazdálkodást felügyelő ügyvezető elszámoltathatósága. Ehhez alighanem az alapszabályt is módosítani kell mindkét szervezetben, amire Tordai Péter is utalt lapunknak adott korábbi nyilatkozatában.  A 4,5 milliárdos költségvetésű Mazsihisz/BZSH jelenlegi gazdálkodási és irányítási rendszere anakronisztikus, nincsenek leosztva a döntési jogkörök és nincsenek ezekhez értő szakemberek sem.

Megkerestük Kunos Pétert, a Mazsihisz/BZSH számvizsgáló bizottságának elnökét is, aki azonban nem tudott további tájékoztatást nyújtani, mert nem hívták meg (!) a vezetőségi ülésre. A pénzügyi szakember szerint „a Mazsihisz/BZSH előtt álló szervezetfejlesztési és irányítási feladatok, amelyeket az átvilágítást végzők javasoltak, komoly, felkészült, új ügyvezető és új munkatársak alkalmazását teszik szükségessé”.

[popup][/popup]