Heisler: Zoltai Gusztáv lemondásában szerepet játszhatott a gazdasági átvilágítás

Írta: MTI / Szombat - Rovat: Kiemelt, Politika

A helyzet komplex értékelése vezetett Zoltai Gusztávnak, a Mazsihisz ügyvezető igazgatójának szerdai hatályú lemondásához – mondta Heisler András, a Mazsihisz elnöke csütörtökön az MTI-nek.

Zoltai Gusztáv lemondását azzal indokolta, hogy az idén betölti 79. életévét, és munkakörének ellátása egyre nagyobb megterhelést jelent számára. Az indoklásban az is szerepel, hogy „mint holokauszttúlélő számára, a Magyarországon kialakult közéleti légkör olyan, amelyben nem kíván a továbbiakban a zsidó közösség vezetője lenni” – ismertette Zoltai Gusztáv levelét a Mazsihisz elnöke.

Heisler András

Heisler András (Fotó: Marjai János, MTI)

Heisler András összegzése szerint Zoltai Gusztáv döntésében szerepet játszhatott a személyes megfontolás, illetve egészségi, szakmai meggondolások,  valamint, ahogy azt korábban írtuk,

a Mazsihisz gazdálkodásának átvilágítása 

és a jövőbeli feladatok ismerete is.

Megjegyezte: Zoltai Gusztávnak a napokban volt egy nagyon indulatos nyilatkozata a német megszállás áldozatainak a fővárosi Szabadság térre tervezett emlékművével kapcsolatban.

A Mazsihisz elnöke kiemelte: a sajtóban elterjedt híresztelésekkel ellentétben a Mazsihisz mostani átvilágítása nem érintette sem a Kozma utcai temető, sem a Zsidó Múzeum liftberuházásának ügyét, ugyanis ezek 2011-ben zajlottak, az átvilágítás pedig nem ezzel az időszakkal foglalkozott, az szervezeti, jogi, gazdasági területen zajlott. Az átvilágítást az általuk kiírt pályázaton győztes cég végezte el jó minőségben – tette hozzá. Heisler nem cáfolta, hogy a Nyári Zsidó Fesztivál részét képezte az átvilágításnak.

Elmondta, hogy a vasárnapi vezetőségi ülésen tárgyalják meg, miként választják meg a Mazsihisz új ügyvezető igazgatóját.

Heisler András hangsúlyozta: a Mazsihisz értékközpontúan közelíti meg

a német megszállás áldozatai emlékművének kérdését,

és nem kíván belefolyni a pártpolitikai csatározásokba. Véleménye szerint a sok tiltakozás azonban azt jelzi, hogy ez nem „zsidó ügy, hanem a magyar társadalom ügye”.

Emlékeztetett arra: tiltakoztak az ellen, hogy Budapest egyik fontos közterén olyan emlékművet állítsanak fel, amelynek az üzenetét hamisnak tartják. A Mazsihisz azon túlmenően, hogy az álláspontját markánsan megfogalmazta és megfogalmazza, más akciót nem kezdeményezett, és formálisan nem csatlakozott egyik megmozduláshoz sem.

Hangsúlyozta: tisztában vannak azzal, hogy nincs akkora erejük a civil mozgalmaknak, hogy a hatalom akaratát megakadályozzák, ha az fel akarja építeni az emlékművet, akkor fel is építi, „mi meg nagy ívben el fogjuk kerülni”.

Felhívta a figyelmet arra: a kormányzat kommunikációja szerint a német megszállás összes áldozatának akarják emelni az emlékművet, ez pedig a Mazsihisznek azért nem felel meg, mert ebbe beletartozhatnak azok is, akik az áldozatokat eredetileg üldözték, de a későbbiekben ők is áldozattá váltak. „Ezen a helyen és ebben az időpontban ezt a szobrot” ne valósítsák meg – jelentette ki.

Mint mondta, a kormányzat és a Mazsihisz között felmerült kérdésekkel kapcsolatban mindig a párbeszédre helyezték a hangsúlyt, de egyelőre nem keresték meg őket, most pedig még az Orbán Viktor miniszterelnök által februárban levélben kért türelmi időben vannak.

*

Tordai Péter Fotó Villányi András

Tordai Péter. Fotó: Villányi András

Elkészült a BZSH-MAZSIHISZ gazdasági átvilágításának eredménye.

270 oldalas anyag – fogalmazott a Szombatnak Tordai Péter, a BZSH elnöke, de részleteket nem kívánt egyelőre mondani. A szűk körű vezetés most nézi át az eredményt, és a vasárnapi BZSH-Mazsihisz együttes ülés véleményét várják.

Az anyag áttekinti a hibákat, és irányokat mutat a korszerű cégvezetési, gazdasági és egyházvezetési technikák felé. Ha ezt alkalmazzák, éves szinten több tízmilliós összeget lehet megspórolni. Az eddigi, kézi vezérléses rendszerről szeretnének egy modernebb, átlátható cégvezetés felé elmozdulni, és szociális célokra is többet fordítani. A Kozma utcai temető ügye a közeljövőben lesz része egy további gazdasági átvilágításnak.

Az ügyvezető igazgató utódlásával kapcsolatban lehetséges és szükséges, hogy előbb alapszabályt kell módosítani és korlátozni a hatáskörét – mondta az elnök. Tordai úgy véli, fontos, hogy az új ügyvezető ne választott vezető legyen, hanem alkalmazott és számon kérhető, és az sem prioritás, hogy a BZSH, vagy a Mazsihisz képviselőtestületi tagja legyen. Lehetséges, hogy pályázat útján, lehetséges, hogy meghívásos pályázat útján választják majd ki az új vezetőt.

Április 9-i hatállyal a Mazsihiszt ügyvezető jelleggel Heisler András, a BZSH-t Tordai Péter vezeti, s ezt a vasárnapi vezetőségi ülésnek még meg kell erősítenie.

Címkék:Mazsihisz, német megszállás emlékműve

[popup][/popup]