Mazsihisz: “A náci karlendítésnek tűnő póz rossz emlékeket ébreszt”

Írta: Szombat - Rovat: Belpolitika, Politika

Ózd Jobbikos alpolgármesterét, Farkas Péter Barnabást egy katowicei múzeumban, vészkorszakbeli zsidóellenes felirat előtt, félreérthető mozdulattal fotózták le. A náci karlendítésnek tűnő póz rossz emlékeket ébreszt a zsidó közösségben és minden jóérzésű nem zsidó emberben – írja a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége közleményében.

Farkas Péter Barnabás, Ózd Jobbikos alpolgármestere

“Az alpolgármester nyilatkozatában ártatlan integetésként magyarázza a mozdulatot. Nincs módunk a valóságot feltárni, így kénytelenek vagyunk egyszerre értelmezni a fotó által sugallt helyzetet és a politikus nyilatkozatát.

Farkas Péter Barnabásnak ezért javasoljuk, a jövő héten látogasson el a Páva utcai Holokauszt Dokumentációs központba, tekintse meg a kiállítás anyagát, majd adjon egyértelmű nyilatkozatot a médiának és a magyar zsidó közösségnek. Ebben az alpolgármesternek minden kétséget kizáróan deklarálnia kell, nem számít a szélsőséges eszméket vallók szavazataira. Amennyiben nem hajlandó erre, az számunkra azt jelenti, szüksége van a rasszista, antiszemita szavazóbázisra, ami a Mazsihisz számára elfogadhatatlan.

A Mazsihisz következetesen elítél minden szélsőséges, antiszemita vagy más kisebbség ellen irányuló uszítást. Hiszünk benne, hogy olyan közéleti szereplőnek, aki verbálisan vagy tevőlegesen így tesz, nincs helye a magyar politikai életben, közhivatalban és médiában. Felszólítjuk a politikai pártok képviselőit, tartsák magukat távol azon politikusoktól, akik szélsőséges, uszító kijelentésekkel vagy cselekedetekkel szennyezik a magyar közéletet” – fogalmaz a Mazsihisz szeptember 23-án kelt közleménye.

[popup][/popup]