Macesz a holland iskolásoknak

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Hollandiában mintegy 35 000 iskolás ingyen kapott maceszt az ország egyetlen maceszüzeméből – egy 50 éves hagyomány részeként.

A Hollandia Matzes nevű cég, amelynek jelenlegi tulajdonosai nem zsidók, Amszterdamtól 70 mérföldre keletre, Enschede városában működik. Itt adják át az iskolák képviselőinek a maceszt, minden diáknak két darabot – összesen mintegy 70 ezret.

Ez a hagyomány még 1962-ben kezdődött, amikor a gyár még a zsidó Woudstra család tulajdonában volt. Ők 2004-ben eladták a gyárat a jelenlegi tulajdonosoknak, Peter Heijsnek és Udo Karsemeijernek.

A Woudstra család az 1930-as években alapította a céget, amikor Enschede-nek még több ezer zsidó lakosa volt, köztük sok olyan család, akik a náci Németországból menekültek ide.

A macesz széles körben elterjedt étel Hollandiában, amit egész évben fogyasztanak. Ez nyilvánvaló zsidó hatás – az ország zsidó közössége többszáz éves és jól integrálódott a társadalomba.

A Hollandia Matzes által gyártott termékek nagy része nincs kóser minősítéssel ellátva, de a gyár kóser tanúsítvánnyal rendelkező maceszt is gyárt Pészach idején, különös tekintettel a húsvétra, sőt ún. smura maceszt is, amelyet a legszigorúbb felügyelet alatt készítenek, vallásos zsidó ügyfelek számára.

Times of Israel

Címkék:Hollandia, macesz

[popup][/popup]