Lovaggá ütik a brit főrabbit

Írta: Szombat - Rovat: Hagyomány, Politika

“Hatalmas megtiszteltetés” – nyilatkozta Ephraim Mirvis rabbi, akinek neve Károly király első kitüntetési listáján szerepel. A brit főrabbit III. Károly király lovaggá üti vallásközi kezdeményezései, a zsidó közösséggel végzett munkája, oktatási programjai és egyéb tevékenységei elismeréseként.

Ephraim Mirvis brit főrabbi és Muhammad bin Abdul Karim Issa, a Muszlim Világliga főtitkára az Abu Dhabi Békefórumon (Fotó: A főrabbi irodája)

Mirvist a brit kabinetiroda pénteki bejelentése szerint a Brit Birodalom Rendjének lovagparancsnokává, az Egyesült Királyság egyik legmagasabb kitüntetésének lovagjává avatják.

„Óriási megtiszteltetés számomra ez a kitüntetés, mélyen meg vagyok illetődve ” – mondta Mirvis a brit médiának adott nyilatkozatában. “Különösen megható lesz számomra, hogy ezt a kitüntetést őfelségétől, a királytól vehetem át az első évben, amikor uralkodónk lesz”.

Mirvis többek között az alábbi érdemeiért kapta a kitüntetést: a zsidó-muszlim közösségi projektjeiért; egy anglikán és zsidó lelkészeket összehozó programért; az ortodox zsidó élet nagyobb befogadóbbá tételéért; a női vezetés lehetőségeinek megnyitásáért a zsidó közösségben; az ujgur muszlimokért való kiállásért; és egy LMBTQ oktatási kezdeményezésért.

Mirvis az elismerést a király éves újévi kitüntetési listájának részeként kapta. A 2023-as kitüntetési lista volt az első, amelyet Károly írt alá II. Erzsébet királynő szeptemberben bekövetkezett halála után.

A 66 éves, dél-afrikai születésű Mirvis 2013 óta volt főrabbi. 2019-ben példátlan módon avatkozott be a brit pártpolitikába: a The Times című lapban írt egy véleménycikket, amelyben azt állította, hogy az akkor Jeremy Corbyn által vezetett ellenzéki Munkáspártot “zsidóellenes rasszizmus” mérgezi, amelyet “a legfelsőbb körökből szentesítenek”, és jelezte, hogy a brit választóknak nem kellene támogatniuk a Labourt a következő hónapban esedékes választásokon.

Times of Israel

[popup][/popup]