Litván törvénytervezet: Litvánia nem felelős a Holokausztért

Írta: Szombat - Rovat: Politika, Történelem

A lengyelországi példát követve Litvániában is olyan törvénytervezetet fogalmaztak meg, amely tagadja az ország lakosságának vagy vezetőinek felelősségét a Holokausztért.

Kaunas/Kovno, 1941. június 27. Litván szabadcsapatok tagjai által agyonvert zsidók. A csőcselék gyilkol, az úri közönség nézi.

A világháború idején a nácikkal való szoros kollaboráció oda vezetett, hogy a megszállt ország 250.000 zsidó polgárának 95%-a pusztult el az üldöztetések alatt.

„A litván állam nem vett részt a Holokausztban, mert megszállták, a litván nép pedig azért nem vett rész abban, mert rabszolgaságba vetették” – mondta Arunas Gumuliauskas, a törvény egyik beterjesztője.

Litvánok ezrei vettek részt önkéntesként a végső megoldás végrehajtásában. A kollaboráció olyan elterjedt volt, hogy a genocídium során – egyedülálló módon – új szó is született: žydsaudžiai, azaz zsidókat agyonlövő személy.

„A litvánok látták, hogy ez jól bevált a lengyeleknél, így hát ők folytatták” – mondja a 91 éves Rosa Bloch, a litvániai Kaunas gettójának túlélője a törvénytervezetről.

Az európai szélsőjobb erősödésével a kontinens keleti felében több országban hős hazafiakként ünneplik a kollaboránsokat, köztük a Holokausztban bűnrészes gyilkosokat is.

A btsnews cikkét Bassa László fordította

Címkék:bűnrészesség, holokauszt, Litvánia

[popup][/popup]