Leleplezte a Horthy-szobrot a szélsőjobb a Parlamentben

Írta: Szombat szerkesztősége - Rovat: Belpolitika, Politika

A Mi Hazánk előre beharangozott szoboravatását a Magyar Országgyűlésben nem akadályozták meg a parlament választott képviselői. “Egy államférfi szobra a Nemzet Templomában – a leleplezés után” – írta facebook oldalán Dúró Dóra, a párt képviselője, az Országgyűlés alelnöke.

Horthy-szobor és állítója: a Mi Hazánk politikusa, Dúró Dóra irodájában (Forrás: Dóró Dóra facebook oldala)

Annak ellenére nem akadályozták meg ezt a parlament képviselői, hogy az Alaptörvényre is hivatkozhattak volna, és politikai eszközeik is rendelkezésre állnak, hogy kirekesszék a kirekesztőket.

Nem tettek hathatós lépéseket, annak ellenére, hogy az ellenzék pártjai közül többen szembenállnak a Mi Hazánk képviselte szélsőjobboldali, Horthyt rehabilitálni kívánó szellemiséggel, és akadt, aki tiltakozott a mai szoborállítás ellen, mások ma csatlakoztak a tiltakozáshoz.

A kormánytöbbség sem lépett fel, annak ellenére, hogy a Fidesz-KDNP politikai tábort vezető miniszterelnök, Orbán Viktor jelentette ki pár éve, hogy nem fog támogatni Horthy-szoborállítást, és azt is kijelentette: nem támogatható az alkotmány szerint Magyarország szuverenitásának elvesztésekor hatalmon lévő politikai vezetőnek történő szoborállítás.

Ehhez képest a Fidesz-KDNP koalíció kétharmados többségű hátterével rendelkező Kövér László házelnök csak azt nem engedélyezte, hogy a Parlament Kék társalgójában bonyolódjon a szégyenteljes szoborállítás, ahhoz viszont hozzájárult, hogy a Mi Hazánk az Országgyűlés sajtótermében az avatás előtt ismertethesse, miért állítanak szobrot a Parlamentben Horthy Miklósnak.

A járvány és az Ukrajna elleni orosz háború okozta instabilitás és gazdasági válság közepette erősödik és egyre pofátlanabbá válik a szélsőjobboldal, sokasodnak az antiszemita jelenségek, a kormánypártok pedig sodródnak, vagy igyekeznek használni a helyzetet, és versenyt futnak a támogatottságért, amihez a szélsőjobboldali közönségnek gesztusokat tesznek.

Volt már ilyen az elmúlt évtizedben, emlékezzünk: tananyagküzdelem Wass Alberttel, Nyírővel, viták Horthy szerepéről és államférfiúságáról, szájkarate egyéb szobrokról, Veritas Intézet, majd jöttek újabb témák, és a tömeges migráció kérdése, valamint Soros György démonizálása egy időre elterelte a figyelmet a történelempolitikáról.

A helyzet azonban ismétlődik. A szélsőjobb megint erősödik, a jobboldali kormány ismét szembe kell nézzen e jelenséggel, csak most egy világjárvány, a közelben zajló háború és az ezek által okozott gazdasági válsághelyzet teszi a mind populistábbá váló politika számára sokkal, de sokkal veszélyesebbé a kihívást, és egyelőre nem tud megbirkózni vele, inkább sodródik hullámain.

Itt tart a romló, foszladozó magyar jogállam és demokrácia 2022-ben.

[popup][/popup]