Orbán azt ígérte: Nem fog támogatni Horthy Miklós szoborállítást

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Nem támogatható az alkotmány szerint Magyarország szuverenitásának elvesztésekor hatalmon lévő politikai vezetőnek történő szoborállítás – mondta Orbán Viktor miniszterelnök az Országházban. 2015-ben. A Mi Hazánk Mozgalom parlamenti frakciója holnap, 2022. augusztus 30-án, a “Hazatérés Napján” Horthy Miklós szobrának avatását tervezi a magyar parlamentben.

Orbán Viktor a Parlamentben (Fotó: Kovács Tamás / MTI)

Kövér László házelnök ezt nem engedélyezte, ahhoz viszont hozzájárult, hogy a Mi Hazánk az Országgyűlés sajtótermében az avatás előtt ismertesse, miért állítanak szobrot a Parlamentben Horthy Miklósnak.

A Mi Hazánk a második bécsi döntés évfordulójára, az általuk Hazatérés Napjának hívott augusztus 30-ára időzítette a szoboravatást. A dátum a második bécsi döntés 82. évfordulója, 1940-ben ezen a napon egyeztek meg Észak-Erdély visszacsatolásáról Magyarországhoz.

Orbán Viktor 2015-ben a parlamentben ellenzéki kérdésre válaszolva úgy fogalmazott: nem támogatható az alkotmány szerint Magyarország szuverenitásának elvesztésekor hatalmon lévő politikai vezetőnek történő szoborállítás.

Azt mondta, Magyarország 1944. március 19-én elveszítette szuverenitását, 1990. május 2-án pedig visszanyerte azt.

A megszálló hatalmakkal való kollaborálásnak különböző oka, mélysége, minősége lehet, de a kormány olyan politikusnak nem támogathatja a szoborállítást, aki együttműködött az elnyomókkal – jelentette ki.

Jelezte azt is, hogy ezért nem fog támogatni Horthy Miklósnak történő szoborállítást sem.

[popup][/popup]