Légicsapás Egyiptomban iszlamisták ellen

Írta: MTI / Izraeli Hírlevél / Szombat - Rovat: Politika

Az egyiptomi hadsereg tagadta, hogy Izrael mért volna csapást pénteken a Sínai-félszigeten rakéták indítására készülő iszlamisták ellen. Egy radikális iszlamista csoport ugyanakkor megerősítette, hogy izraeli drón ölte meg a szervezet négy tagját.

Egyiptomi őr a gázai határon. Fotó: Hatem Moussa AP

Az eset pénteken történt az egyiptomi-izraeli határtól alig több mint három kilométerre, egyiptomi területen, Rafah településtől délre. Két rakéta csapódott be, és megölt összesen négy iszlamistát, akik éppen rakétákat készültek kilőni izraeli célpontokra. Szemtanúk szerint egyiptomi helikopterek haladtak el a helyszínen, és néhány perccel később két erős robbanás hallatszott. A Reuters hírügynökségnek biztonsági szervek részéről öt különböző forrás is megerősítette, hogy Izrael hajtott végre csapást pilóta nélküli repülőgéppel.

“Minimális igazságtartalmuk sincs azoknak a híreszteléseknek, amelyek szerint izraeli csapás történt volna egyiptomi területen, és teljesen alaptalanok azok az állítások, amelyek szerint Egyiptom és Izrael együttműködne az ilyen ügyekben” – közölte Ahmed Ali ezredes, az egyiptomi hadsereg szóvivője.

Az Anszár Beit el-Makdisz radikális iszlamista csoport, amely a Sínai-félszigeten aktív, és rokonszenvez az al-Kaidával, egy dzsihádista honlapon megjelent közleményében azt írta, az ő embereik készültek rakétát kilőni a zsidó államra, de egy izraeli drón végzett velük. A szervezet közlése szerint az egyiptomi helikopterek távozása után érte az embereiket légicsapás.

Az Izraeli Hírlevél a palesztin Maan hírügynökség egyiptomi forrásaira hivatkozva írja azt: a Cáhál, az Izraeli Hadsereg egy drónja – pilóta nélküli automata repülőgépe – semmisítette meg a Szináj (Sínai) félsziget északi régiójában, egyiptomi területen, a Gázai-övezet határától nyugatra egy kilövésre kész rakétaállást. A beavatkozás a térségben operáló egyiptomi hadsereg tudtával és beleegyezésével történt. Az egyiptomi hadsereg szóvivője tagadta a támadás tényét, izraeli tényezők nem nyilatkoznak.

A Sínai-félsziget régóta fejfájást okoz Egyiptomnak és Izraelnek. A nagy kiterjedésű, jórészt lakatlan – a Gázai övezettel és az Ázsiát Európával összekötő Szuezi-csatornával szomszédos – sivatagi vidék északi részén megvetették a lábukat a radikális iszlamisták. A területen virágzik a csempészet, az emberrablás, és rendszeresek az ott áthaladó gázvezeték elleni szabotázsakciók.

[popup][/popup]